Afrika zonder polio winst op vax-extremisten

27 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Polio-vaccinatie in Nigeria. Foto: AFP.

Eindelijk succes voor de WHO: met hulp van, jawel, Bill Gates is polio verbannen uit Afrika, schrijft Robbert de Witt. Dat dit zo lang duurde en dat deze ziekte nog woekert in Afghanistan en Pakistan, is te wijten aan moslimfundamentalisten.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kon wel wat goed nieuws gebruiken. Zelden kreeg deze organisatie van de Verenigde Naties zo’n bak kritiek over zich heen als in het afgelopen half jaar, toen de WHO de Chinese coronapropaganda wel erg gemakkelijk slikte.

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Maar deze week was het hosanna op de burelen van de WHO in Genève. En terecht. In 2016 is de laatste poliobesmetting geconstateerd in Nigeria. Dat was het laatste Afrikaanse land waar deze ziekte, die kan leiden tot ademhalingsproblemen en verlamming, werd vastgesteld.

Daarmee is polio officieel verdwenen uit Afrika, dankzij een grootschalige vaccinatiecampagne. Complotdenkers zullen er vast iets van vinden, maar Afrika heeft dit geweldige nieuws mede te danken aan gulle financiering van filantroop Bill Gates.

Vaccin tegen polio zou vrouwen onvruchtbaar maken

Nog in 1996 raakten naar schatting 75.000 kinderen in Afrika geheel of gedeeltelijk verlamd door polio. Hoe hardnekkig de ziekte is – en vooral de weerzin tegen vaccinaties – blijkt wel uit het feit dat al in 1988 is afgesproken om polio wereldwijd uit te roeien. Dat zou in 2000 het geval moeten zijn, werd toen gedacht. Maar we zijn twintig jaar verder, en pas nu is Afrika officieel ‘polio-vrij’ – hoewel er nog wel onderscheid wordt gemaakt tussen ‘wilde polio’ en een gemuteerde variant, die nog wel voorkomt.

In 2003 kreeg de bestrijding in Afrika een klap. De toen net opgerichte islamitische terreurorganisatie Boko Haram keerde zich tegen vaccinaties. De Amerikaanse regering zou stoffen in het geneesmiddel hebben gestopt die Nigeriaanse vrouwen onvruchtbaar maken.

 

Bovendien zou vaccineren in strijd zijn met de islam. Een nieuwe uitbraak volgde, duizenden kinderen in twintig Afrikaanse landen kregen polio en raakten voor de rest van hun leven verlamd. Volgens sommige gezondheidsexperts heeft 40 procent van alle lichamelijk gehandicapten in Nigeria polio gehad.

Zodra de extremisten weg waren

Hulpverleners werden mishandeld, ontvoerd, vermoord. Er werd een zogeheten hit and run-strategie bedacht: zodra moslimextremisten hun hielen hadden gelicht, werden hulpverleners ingevlogen om snel de kinderen te vaccineren tegen polio. Achthonderdduizend kinderen in het Noorden van Nigeria zijn zo geholpen.

De Wereldgezondheidsorganisatie maakte deze week bekend dat het inmiddels vier jaar geleden is dat een nieuw polio-geval opdook in Nigeria, en daarmee is de laatste brandhaard gedoofd. Afrika is officieel polio-vrij verklaard.

De CIA heeft het gedaan

Nu waart polio alleen nog rond in Afghanistan en Pakistan. Inderdaad, ook islamitische landen waar geradicaliseerde moslims hetzelfde beweren als in Nigeria. Een correspondent van persbureau Reuters noteerde in mei 2019 bijvoorbeeld dat de mare gaat dat westerse vaccins Pakistaanse vrouwen onvruchtbaar zouden maken. Moslimpredikers zouden zulke broodje-aapverhalen verspreiden.

Overigens is het ironisch dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA inderdaad indirect verantwoordelijk is voor de scepsis in Pakistan: om achter de exacte locatie van de voortvluchtige terreurleider Osama bin Laden te komen, organiseerde de CIA in 2011 een nep-inentingsprogramma. Een Pakistaanse arts op de loonlijst van de Amerikanen verzamelde met die smoes DNA in en rond Abbottabad, waar Bin Landen zich schuilhield. De gevolgen voor het vertrouwen in vaccinatiecampagnes, vaak opgezet en uitgevoerd door westerse hulporganisaties, laten zich raden.

Varkensbloed in het vaccin

Hulpverleners die hun leven ondanks toenemende onveiligheid waagden om de kinderen van deze ziekte te vrijwaren, werden vermoord. Zeker honderd, aldus Reuters.

Dat gebeurde ook in buurland Afghanistan, waar de moslimextremistische taliban vaccinaties hebben verboden in gebieden waar zij de baas zijn. In sommige streken verspreiden zij het gerucht dat het voor moslims onreine varkensbloed is vermengd met het vaccin. Het gaat mogelijk om twee miljoen Afghaanse kinderen die niet worden beschermd tegen deze ziekte.

Het zijn de fanatici die zich tegen vaccinatie keren. Kinderen betalen de prijs.