Roelof Bouwman Premium Corner

‘Verkeerde’ lijsttrekkers: een oer-Hollandse traditie

21 juli 2020Leestijd: 3 minuten

Hugo de Jonge (CDA) is niet de eerste lijstaanvoerder die slechte papieren lijkt te hebben om verkiezingen te winnen. Politieke partijen slaan wel vaker alle waarschuwingen in de wind – en gaan op pad met een onaantrekkelijk boegbeeld, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Na de nipte overwinning van Hugo de Jonge bij de lijsttrekkersverkiezing van het CDA werd het voorval alom opgerakeld. Hoe Rita Verdonk in mei 2006 het lijsttrekkersreferendum van de VVD verloor, maar daarna bij de Tweede Kamerverkiezingen meer voorkeurstemmen kreeg dan nummer één Mark Rutte. Er volgde een liberale machtsstrijd die pas in oktober 2007 definitief in het nadeel van Verdonk werd beslist.

Toch was dat waarachtig niet de eerste keer dat lijsttrekkersperikelen in de Nederlandse politiek voor het verkeerde soort opschudding zorgden. Het lijkt wel een traditie, zo vaak gaat het mis.

Lijsttrekkersblunder van de KVP

De beroemdste lijsttrekkersblunder uit onze politieke geschiedenis staat op naam van de Katholieke Volkspartij (KVP), een voorloper van het CDA. In de persoon van minister-president Piet de Jong had de partij vijftig jaar geleden ’s lands populairste politicus in huis. Hoewel het woelige tijden waren, met Dolle Mina’s, Provo’s, Kabouters en Maagdenhuisbezetters, hield de sympathieke oud-onderzeebootcommandant vier jaar lang zijn kabinet overeind. Een prestatie van formaat.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.