Premium Lock Pensioenakkoord zorgt voor opgeruimde zolder

07 juli 2020Leestijd: 3 minuten
Een pensioenpolis levert door de lage rente vaak veel minder op dan eerder verwacht

Het beste pensioenstelsel ter wereld gaat flink op de schop. Of die veranderingen gunstig uitpakken, valt nog lastig te zeggen. In elk geval maken de hervormingen de weg vrij om broodnodig achterstallig onderhoud aan het stelsel uit te voeren, schrijft Jeroen van Wensen.

Afgelopen zaterdag stemde ook de FNV in met het pensioenakkoord. Daardoor kan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) eindelijk de stapels wetten indienen die nodig zijn om het pensioenakkoord uit te voeren. Volgend jaar geeft het parlement naar verwachting zijn zegen. Daarna hebben de pensioenuitvoerders, werkgevers en werknemers tot 2026 de tijd om de pensioenregeling van hun bedrijf, sector of beroepsgroep aan te passen op basis van de nieuwe pensioenregels.

Van belofte naar ambitie

De belangrijkste wijziging van het akkoord is dat de ‘pensioenbelofte’ verdwijnt. Ervoor in de plaats komt een ‘pensioenambitie’. Het vaststaande bedrag wordt ingeruild voor een pensioenuitkering die stijgt of daalt, afhankelijk van het rendement dat een pensioenfonds weet te behalen. Daarnaast neemt door het pensioenakkoord de AOW-leeftijd minder snel toe, krijgen werknemers met zware beroepen een vroegpensioenregeling en moeten zelfstandigen verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw