Premium Lock Hongkong en Huawei: Verenigd Koninkrijk toont zich buiten EU krachtiger, niet zwakker

24 juli 2020Leestijd: 5 minuten
Boris Johnson

Het Verenigd Koninkrijk bant technologie van het Chinese Huawei uit het Britse en Noord-Ierse telecomnetwerk en het levert geen verdachten meer uit aan Hongkong. Dit beide in reactie op Chinese agressie. Volgens velen zouden Europese landen eigenstandig niet op kunnen tegen grootmachten als China en EU-integratie daarom onvermijdelijk zijn. Het Verenigd Koninkrijk toont dat eerder het omgekeerde waar is: sinds Brexit is het Verenigd Koninkrijk krachtiger, schrijft Jelte Wiersma.

Boris Johnson zei het in 2018 als minister van Buitenlandse Zaken zo: ‘Fuck business.’ Johnson had genoeg van het gelobby en gedreig door grote bedrijven dat een no-deal-Brexit catastrofaal zou zijn voor de Britse economie. Johnson, inmiddels premier, maakt dezer dagen binnenlands een zwakke indruk. Duidelijk verzwakt door het coronavirus dat hem bijna het leven kostte, is van zijn energieke leiderschap weinig over. Maar zijn fuck business-houding in internationale verhoudingen is juist verscherpt.

Johnson heeft de mogelijkheid om de Brexit-transitieperiode te verlengen, niet gebruikt. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 uit de interne markt en de douane-unie van de Europese Unie gaat, of er nou een vrijhandelsverdrag met de EU-27 ligt of niet. Hij laat zich niet meer gijzelen door de lobby’s van grote bedrijven die zo lang zo invloedrijk waren. Zeker onder premier David Cameron (2010-2016) en zijn minister van Financiën George Osborne runden grote bedrijven Westminster. Cameron en Osborne deden alsof de wereld alleen een marktplaats is en dat handelsbarrières moesten worden weggenomen ten bate van vooral grote bedrijven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw