Premium Lock EU-top: Rutte won een paar slagen maar verloor oorlog van Franse imperialist Macron

21 juli 2020Leestijd: 5 minuten
Rutte en Macron bij EU-top in Brussel. Foto: Reuters.

Premier Mark Rutte (VVD) bevond zich tijdens de vierdaagse EU-top in Brussel over de meerjarenbegroting en het corona-herstelfonds in de ongemakkelijke positie waarin Britse premiers ook telkens zaten: geconfronteerd met Franse imperiale plannen voor Europa moesten de Britten telkens in de verdediging. Rutte won wel een aantal slagen, maar de strijd met de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) verloor hij, schrijft Jelte Wiersma.

Red Europa van de Fransen. Zo noemde stadhouder Willem III driehonderd jaar geleden zijn strijd tegen de Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV. Willem III stond nagenoeg alleen, maar wist uiteindelijk een paar Noord-Europese landen achter zich te krijgen en zelfs de troon van Engeland, Schotland en Ierland te bemachtigen door na een invasie de katholieke en pro-Franse koning te verjagen. Zo smeedde hij een blok dat sterk genoeg was om Frans imperialisme te weerstaan en Nederland en het huidige Verenigd Koninkrijk onafhankelijk te houden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw