Premium Lock De succesvolle intimidatie door de antiracisten

15 juni 2020Leestijd: 3 minuten
Akwasi (midden) tijdens demonstratie in De Bijlmer. Foto: ANP.

Agressie loont. Gezagsdragers weten geen raad met de protesten tegen vermeend racisme. Het verkwanselen van de eigen cultuur op last van een handjevol schreeuwers is in elk geval laf, schrijft Gerry van der List.

Rooms-katholieken wachten al lang op excuses. Zij zouden het best op prijs stellen als de protestanten eens verontschuldigingen zouden aanbieden voor de tirannieke wijze waarop de dominante religie in Nederland een concurrerende godsdienstige stroming het leven zuur maakte en veroordeelde tot een bestaan in de maatschappelijke marge. Ook zou het boetekleed passen wat betreft de ­Taliban-achtige praktijken van 1566. Toen trokken de aanhangers van Maarten Luther en Johannes Calvijn ­katholieke kerken binnen om de boel kort en klein te slaan: de gruwelijke Beeldenstorm.

Lees ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Onderschat deze beeldenstorm niet

De beeldenstorm van 2020 heeft vooralsnog bescheidener proporties. Het gaat om het molesteren van standbeelden van mannen die in het verleden iets bijzonders hebben gepresteerd, maar niet geheel handelden en dachten volgens de morele multiculturele maatstaven van het heden. In het Verenigd Koninkrijk werden beelden van slavenhandelaren omvergetrokken.

De autoriteiten zagen zich na de geweldsuitbarstingen genoodzaakt een eerbetoon aan Winston Churchill in te pakken. Een triest postuum lot voor de dappere Brit die zijn volk aanvoerde in de strijd tegen fascisten.

In Nederland zou je niet via vernielingen mogen protesteren

In Nederland bleef de agressie steken in het bekladden van beelden. De doelwitten leken niet altijd zorgvuldig gekozen. Zo was politicus Pim Fortuyn geen racist en had zeeheld Piet Hein geen slavernijverleden. De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga die de nagedachtenis aan beiden besmeurd zag, reageerde zoals het hoort. Hij kondigde aan aangifte te doen en legde uit dat je in Nederland op allerlei manieren mag protesteren, maar niet via vernielingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw