Premium Lock De staat van de Europese Unie: belabberd, zeker voor Nederland

28 juni 2020Leestijd: 5 minuten
Frans Timmermans in Brussel. Foto: AFP.

Maandag bediscussiëren Tweede Kamer- en Nederlandse europarlementariërs in Den Haag zoals elk jaar de staat van de Europese Unie. De EU staat er belabberd voor, mede doordat de Europese Commissie weigert EU-regels steviger te handhaven. Het kabinet weet dat ook wel, maar blijft toch vertrouwen op de Commissie als beschermer van vooral kleine landen. Dat is naïef, schrijft Jelte Wiersma.

De Tweede Kamer- en Nederlandse europarlementariërs hebben voor maandag wat prikkelende lectuur tot zich mogen nemen. Onderzoekers Adriaan Nunes en Adriaan Schout van Clingendael hebben in opdracht van de Tweede Kamer het rapport De Commissie in balans? Ambitie, organisatie en macht gepubliceerd.

Daarin kraken zij in bedekte termen harde noten over opeenvolgende Europese Commissies. De Commissie komt telkens met wetsvoorstellen, streeft naar meer macht, handhaaft wetten niet en wordt zelf nauwelijks gecontroleerd. Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken – althans: zijn ambtenaren – hebben daarop gereageerd met een kabinetsbrief waarin eigenlijk staat: er is weinig aan de hand, de Commissie is wel oké.

Dat is natuurlijk niet zo.

Verenigd Koninkrijk was eigenlijk beste lid

De Europese Unie staat er belabberd voor. Sinds 1 februari is het Verenigd Koninkrijk lid af. Dit komt mede door opeenvolgende Europese Commissies. Een stroom van wetsvoorstellen voor meer harmonisatie en integratie maakte de vrij-heidslievende en democratische Britten uiteraard sceptisch over de machtsambities van de bureaucraten in Brussel. Tegelijkertijd implementeerde het Verenigd Koninkrijk met zijn lange democratische traditie sneller en nauwgezetter nieuwe EU-wetten dan welk EU-land ook.

Luister ook de podcast Brusselse Bobo’s en Baantjesjagers met Jelte Wiersma:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Aangezien de Europese Unie een juridische orde is, was het Verenigd Koninkrijk eigenlijk het beste lid. Terwijl landen die vaak als pro-EU werden en worden gezien, zoals Italië, maar wat aanrommelden met het gieten van EU-wetten in nationale wetten. De Europese Commissie deed daar veel te weinig tegen, terwijl zij dat als scheidsrechter wel hoort te doen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw