Premium Lock Noodpakket sorteert voor op saneringen

20 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Wouter Koolmees, Wopke Hoekstra en Eric Wiebes presenteren tweede steunpakket. Foto: ANP

In zijn tweede corona-noodpakket sorteert het kabinet Rutte-III  voor op een langduriger recessie en een verder oplopende werkloosheid. Het officiële credo is nog steeds baanbehoud. Maar behoud van bedrijvigheid krijgt terecht meer aandacht, schrijft Marijn Jongsma.

De meeste maatregelen uit het eerste pakket worden tot 1 september verlengd, een stap waarmee 13 miljard euro is gemoeid. Maar aanpassingen zijn er ook.

Extra geld en versoberingen

Nieuw is bijvoorbeeld de tegemoetkoming in de vaste lasten van mkb-bedrijven (maximaal 20.000 euro voor de komende drie maanden) die kampen met een minimaal 30 procent lagere omzet. Versoberingen ten opzichte van het eerste pakket liggen natuurlijk gevoeliger. Zo hebben zzp’ers vanaf 1 juni niet langer recht op inkomensondersteuning als een partner al genoeg verdient om als huishouding het sociale minimum te halen.

Vakbonden keerden zich vooral tegen het eerder aangekondigde schrappen van de ontslagboete. Bedrijven krijgen, afhankelijk van hun omzetverlies door de coronamaatregelen, maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed. Bij ontslag moet die subsidie worden terugbetaald, plus een boete van 50 procent, bedoeld om zoveel mogelijk banen te behouden. Die is nu van tafel. Bedrijven die steun krijgen mogen na 1 juni geen dividenden en bonussen uitkeren, maar kunnen wél gemakkelijker ontslagen doorvoeren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw