Premium Lock Corona: versoepel regels, voorkom groter drama

19 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte en vicepremier De Jonge. Foto: ANP

Het aantal besmettingen en coronadoden neemt in spectaculair tempo af. Maar dat gebeurt ook in landen zonder anderhalvemeterrestricties. Snelle verdere versoepeling van de crisis-maatregelen kan wellicht nog voorkomen dat bedrijven en zzp’ers wegzinken in een diep financieel moeras, schrijft René van Rijckevorsel.

Op 1 juni gaat de coronacrisis een nieuwe fase in. Na drie knisperende lentemaanden, waarin velen het werkende leven in en om het huis leerden waarderen en ontdekten hoe rustgevend het is om niet naar kantoor te jakkeren. Drie maanden ook waarin vele trieste sterfgevallen waren te betreuren en waarin duizenden zorgmedewerkers minder konden genieten van de ontluikende natuur rond het eigen huis.

Elke vergelijking van de coronacrisis met een wereldoorlog is ongepast, maar de afgelopen maanden deden enigszins denken aan de frische, fröhliche Krieg die Europa in 1914 dacht in te gaan. Onwetend van de mensonterende loopgravenoorlog die zou volgen.

Duidelijk kantelpunt in de crisisbestrijding

Lees ook het opiniestuk van Marijn Jongsma nog eens terug: Scenario van Wopke is te mooi om waar te zijn

De drie maanden ‘frisse, vrolijke crisis’ werden mogelijk gemaakt door de ‘diepe zakken’ van minister Wopke Hoekstra (CDA), die koste wat kost banenverlies wilde voorkomen en tot 90 procent van de loonkosten vergoedde van werk­nemers in bedrijfstakken die direct last hadden van de coronacrisis. Deze NOW-regeling is er voor lonen tot 9.500 euro bruto per maand. Hiermee zijn 1,8 miljoen bedreigde banen voorlopig gered.

Zelfstandigen zonder personeel werden minder gunstig bedeeld. Alsof hun bijdrage aan de economie minder waardevol is dan die van iemand in loondienst. Zij mochten slechts een maandelijkse steun (Tozo) aanvragen tot maximaal 1.500 euro. Eventuele verdiensten moesten daarvan weer worden afgetrokken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw