René van Rijckevorsel Premium Corner

Corona: versoepel regels, voorkom groter drama

19 mei 2020Leestijd: 3 minuten

Het aantal besmettingen en coronadoden neemt in spectaculair tempo af. Maar dat gebeurt ook in landen zonder anderhalvemeterrestricties. Snelle verdere versoepeling van de crisis-maatregelen kan wellicht nog voorkomen dat bedrijven en zzp’ers wegzinken in een diep financieel moeras, schrijft René van Rijckevorsel.

Op 1 juni gaat de coronacrisis een nieuwe fase in. Na drie knisperende lentemaanden, waarin velen het werkende leven in en om het huis leerden waarderen en ontdekten hoe rustgevend het is om niet naar kantoor te jakkeren. Drie maanden ook waarin vele trieste sterfgevallen waren te betreuren en waarin duizenden zorgmedewerkers minder konden genieten van de ontluikende natuur rond het eigen huis.

Elke vergelijking van de coronacrisis met een wereldoorlog is ongepast, maar de afgelopen maanden deden enigszins denken aan de frische, fröhliche Krieg die Europa in 1914 dacht in te gaan. Onwetend van de mensonterende loopgravenoorlog die zou volgen.

Duidelijk kantelpunt in de crisisbestrijding

Lees ook het opiniestuk van Marijn Jongsma nog eens terug: Scenario van Wopke is te mooi om waar te zijn

De drie maanden ‘frisse, vrolijke crisis’ werden mogelijk gemaakt door de ‘diepe zakken’ van minister Wopke Hoekstra (CDA), die koste wat kost banenverlies wilde voorkomen en tot 90 procent van de loonkosten vergoedde van werk­nemers in bedrijfstakken die direct last hadden van de coronacrisis. Deze NOW-regeling is er voor lonen tot 9.500 euro bruto per maand. Hiermee zijn 1,8 miljoen bedreigde banen voorlopig gered.

Zelfstandigen zonder personeel werden minder gunstig bedeeld. Alsof hun bijdrage aan de economie minder waardevol is dan die van iemand in loondienst. Zij mochten slechts een maandelijkse steun (Tozo) aanvragen tot maximaal 1.500 euro. Eventuele verdiensten moesten daarvan weer worden afgetrokken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.