Mooi format voor John de Mol: Single zoekt seksbuddy

18 mei 2020Leestijd: 3 minuten
John de Mol - ANP

Het RIVM trok snel een mallotig seksadvies in. Maar Jaap van Dissel kan wellicht wel credits krijgen als geestelijk vader van een onderhoudend datingprogramma voor eenzame huidhongerigen, schrijft Gerry van der List.

De aandacht op sociale media leek zich vorige week vooral te richten op de ‘diversiteitsbokaal’ van de NOS. Fervente twitteraars wisten nauwelijks honende woorden genoeg te vinden om hun gal te spuien over de – goed bedoelde, maar qua aanpak erg dubieuze – poging van de publieke omroep om in programma’s een grotere (etnische) verscheidenheid te bewerkstelligen.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Daarom schoot er weinig negatieve energie meer over om de pijlen te richten op het RIVM. Het invloedrijke instituut, dat ondanks een aanvankelijk geheel verkeerde schatting van de ernst van het coronavirus voor het kabinet de bron blijft vormen van alle gezondheidswijsheid, meende zich eventjes ruimhartig te moeten opstellen. Het gunde eenzame singles zomaar een ‘seksbuddy’ of ‘knuffelmaatje’, mits klachtenvrij natuurlijk.

Plannetje van RIVM leek moeilijk uitvoerbaar

Inmiddels heeft het RIVM het advies alweer aangepast. De – voor de hand liggende – bezwaren waren te groot. Conservatieve geesten achtten het ongepast dat Jaap van Dissel en co de speurtocht naar een sekspartner leken aan te moedigen. Libertijnen daarentegen vonden het problematisch dat autoriteiten zich zo gedetailleerd met het liefdesleven van de Nederlanders gingen bemoeien. Praktisch uitvoerbaar leek het plan ook niet goed. Straks zou iedere burger een RIVM-stempel moeten krijgen (vaste partner/seksbuddy/knuffelmaatje) om hand in hand over straat te kunnen lopen zonder een boete te riskeren.

Maar het mallotige advies van het RIVM kan wel een mooi televisieformat voor John de Mol opleveren. De baas van Talpa heeft het zwaar. Zijn zenders komen maar niet tot bloei, nieuwe programma’s floppen, advertentie-inkomsten lopen fors terug door de coronacrisis, ontslagen zijn al aangekondigd. Maar Single zoekt seksbuddy moet toch kans van slagen hebben.

Een beetje volgens de opzet van de kijkcijferhit Boer zoekt vrouw, maar dan met een broeierig vleugje Temptation Island. Eventueel met ontmoetingen – uiteraard op anderhalve meter afstand – van huidhongerigen in hun blootje. Adam zkt. Eva van RTL5 heeft al aangetoond dat sommige mensen zo graag op de buis willen dat ze naakt in een datingprogramma durven te verschijnen.

Lees ook van Gerry van der List: Ongehoord Nederland: om te huilen of te lachen?

Ook BN’ers als de alleengaande Gordon kunnen worden ingezet

Misschien kunnen ook werkloze BN’ers worden ingezet. John de Mol heeft er genoeg in zijn stal. De voortdurend luid over zijn eenzaamheid klagende Gordon bijvoorbeeld. Hoewel de entertainer, om kijkers niet al te zeer af te schrikken, wellicht beter zijn kleren kan aanhouden.

Niet onder contract bij De Mol staat Gordons vroegere valse-nichten-buddy. Maar de vrolijke vrijgezel Gerard Joling heeft momenteel geen optredens, mag niet op jongemannenjacht op zijn geliefde Curaçao en kan moeilijk zonder aandacht van het publiek. Dus hij moet ook wel – voor een flink bedrag – kunnen worden gestrikt. En zo heeft Jaap van Dissel dan wel niet de basis gelegd voor een paternalistisch seksbeleid, maar kan hij wel de credits krijgen als geestelijk vader van een nieuw onderhoudend datingprogramma.