Gerry van der List

Ongehoord Nederland: om te huilen of te lachen?

11 mei 2020Leestijd: 3 minuten

De verbitterd rechtse omroep in wording van Arnold Karskens doet vreemde dingen om zich te onderscheiden van de MSM. Zoals Pim Fortuyn via paranormale weg interviewen. Het respect voor het populistische geluid neemt daardoor bepaald niet toe, schrijft Gerry van der List.

De eensgezindheid was al meteen ver te zoeken. De oprichters van de omroep Ongehoord Nederland wilden samen ten strijde trekken tegen de vermeende eenzijdigheid en onkunde van de MSM, een afkorting van ‘mainstream media’ die marginaal rechts vaak vol verachting in de mond neemt.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Maar Haye van der Heyden bleek te liberaal voor de club. De intelligente en getalenteerde schrijver en regisseur had in een interview ruimhartig laten weten mensen de vrijheid te gunnen de Holocaust te ontkennen. Voor voorzitter Arnold Karskens vormde dit een aanleiding zich te ontdoen van Van der Heyden. De voormalige oorlogsverslaggever, die weleens de indruk wekt aan zijn gevaarlijke werkzaamheden een posttraumatische stressstoornis te hebben overgehouden, is de grote baas van de omroep in wording. Hij is elk geval een ervaren journalist. Hij heeft zelfs, zo onthulde hij begin dit jaar, een keer Jezus ontmoet. Zulke mensen zijn inderdaad schaars bij de MSM, inclusief de EO.

Thierry Baudet krijgt geen vervelende cultuurmarxistische vragen 

De assistenten van Karskens hebben een minder imponerende conduitestaat. Joost Niemöller bijvoorbeeld werkte vroeger voor het progressieve weekblad de Groene Amsterdammer, waar hij zich specialiseerde in politiek-correcte beschouwingen en feitelijke onjuistheden. Later schoof hij heel ver op naar de andere kant van het politieke spectrum. Nu zit hij de hele dag grimmig op internet te speuren naar linksigheden om daar dan zuur commentaar op te leveren.

Zoals de meeste vertegenwoordigers van verbitterd rechts is hij bijna overal tegen. Wel is hij een voorstander van schedelmeten om intelligentie vast te stellen. Blijkbaar heeft Thierry Baudet een slimme schedel, want die mocht ongestoord zijn verhaal doen bij Niemöller. Na afloop toonde de voorman van Forum voor Democratie zich heel tevreden. Begrijpelijk, want bij Ongehoord Nederland krijgt hij niet de vervelende vragen waarmee ze hem bij de cultuurmarxistische MSM lastig vallen.

Nu al legendarische uitspraak: ‘Pim, mag ik je tutoyeren?’

Een verrassende naam bij de presentatie van het Ongehoord Nederlandse ensemble was die van Ybeltje Berckmoes. Dat was een Kamerlid dat voor de VVD jarenlang in de Tweede Kamer helemaal niets uitvoerde om vervolgens in een, met hulp van Forum voor Democratie tot stand gekomen, boek een mes te steken in de rug van partijgenoten die geprobeerd hadden haar voor een pijnlijke afgang in de media te behoeden.

Vorige week trok Berckmoes twee keer de aandacht. Ze kondigde juridische stappen aan tegen een journalist die de moeite had genomen om beweringen van Ongehoord Nederland op hun juistheid te checken. En ze voerde via een paranormaal medium (dat wil zeggen: een oplichter) een gesprek met een overledene, namelijk Pim Fortuyn. Haar vraag ‘Pim, mag ik je tutoyeren?’ heeft op internet inmiddels al de status van een legendarische uitspraak.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het is niet duidelijk of je om Arnold, Joost en Ybeltje nu beter kunt lachen of huilen. Wel moet helaas vastgesteld worden dat Ongehoord Nederland het respect voor het populistische geluid bepaald niet vergroot.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.