Premium Lock Het schaamteloze opportunisme van zetelklevers

28 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Klaas Dijkhoff maakt bekend dat Wybren van Haga (rechts) de VVD-fractie uit moet. Foto: ANP

Heel wat Kamerleden haken voortijdig af. Maar sommige blijven te lang zitten. Zoals de vanwege gebrek aan integriteit door de VVD uit de fractie gezette Wybren van Haga. Het is kiezersbedrog dat de ondernemer nu een partij met heel andere opvattingen gaat dienen, schrijft Gerry van der List.

Het was de afgelopen maand drie keer raak. Of mis eigenlijk, want het voortijdig opgeven van een zetel in de Tweede Kamer geldt allerminst als bewonderenswaardige daad. Naast Erik Ronnes (CDA) en Monica den Boer (D66) keerde Isabelle Diks het Binnenhof de rug toe om wethouder te worden. Haar partij, GroenLinks, zal blij zijn geweest met deze carrièrestap, want het fractielid was in opspraak geraakt door een riante wachtgeld­regeling en een dubieuze verblijfskostenvergoeding.

Lees dit coververhaal van Gerry van der List terug: De klasse van Khadija Arib

Zeker niet blij was Khadija Arib (PvdA). De voorzitter van de Tweede Kamer sprak Diks bij haar afscheid zelfs bestraffend toe. Ze was altijd al kritisch over collega’s die hun kiezersmandaat niet volmaken, zei ze streng. Maar in het geval van Diks waren haar ergernis en ­teleurstelling nog groter omdat de GroenLinkser met voorkeurstemmen was gekozen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw