Premium Lock Macron en Von der Leyen vrezen dat Noord-Europa Zuid-Europa oppeuzelt, maar dat is juist goed

14 mei 2020Leestijd: 4 minuten
Ursula von der Leyen en Emmanuel Macron in Brussel. Foto: AFP.

De Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) waarschuwde woensdag in het Europees Parlement dat landen met lagere staatsschulden zullen profiteren van de coronacrisis. Duitsland en Nederland hebben diepe zakken om bedrijven overeind te houden. Zuidelijke lidstaten hebben dat geld niet. Daardoor gaan daar meer bedrijven failliet en zullen Noord-Europese bedrijven marktaandeel in het Zuiden winnen. Anders dan Von der Leyen zegt, is dit een goede zaak, schrijft Jelte Wiersma.

Regeringen van EU-landen hebben sinds de lockdowns en de economische schade daarvan, groen licht gekregen van de Europese Commissie om ruim 1.900 miljard euro aan garanties, leningen en giften aan nationale bedrijven te verstrekken. Volgens de regels van de interne markt mogen regeringen niet zomaar staatssteun geven aan bedrijven, om oneerlijke concurrentie tussen landen te voorkomen. Uiteraard kan de Commissie, die weinig gezag heeft, de steunpakketten niet weigeren.

Veel van het steungeld naar Duitse bedrijven

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Cover Elsevier Weekblad editie 20 2020 Hoe de staat de macht grijpt

Uit cijfers die Von der Leyen woensdag aan het Europees Parlement presenteerde, blijkt dat ruim de helft van de 1.900 miljard euro aan nationale, door de Commissie goedgekeurde steunmaatregelen, door de Duitse regering beschikbaar is gesteld aan Duitse bedrijven. Het gaat om bijna 1.000 miljard euro. De Duitse economie neemt een kwart van de EU-economie voor haar rekening. Frankrijk en Italië hebben beide zo’n 200 miljard euro ingezet aan nationale steun.

Dit verschil komt mede door de grotere bedrijvigheid in Duitsland.  Bovendien kost steun in Duitsland meer – de salarissen liggen er hoger. Ook is het voor Duitsland eenvoudiger om steun te geven: dankzij prudent begrotingsbeleid daalde de Duitse staatsschuld van ruim 82 procent in 2010 naar ruim 60 procent in 2019.

Von der Leyen wijst erop dat Zuid-Europa harder wordt geraakt door de lockdowns dan Noord-Europa. Zowel de Duitse als de Nederlandse economie zou met 6,5 procent krimpen dit jaar, die in Zuid-Europese landen tot wel 10 procent. Zij vindt dat Noord-Europa daarom geld aan het Zuiden moet geven en niet alleen de eigen bedrijven moet redden. Want dat zou er gezien de financiële vuurkracht van het Noorden en het gebrek daaraan in het Zuiden, toe kunnen leiden dat marktaandeel van Zuid-Europese bedrijven aan Noord-Europese bedrijven toevalt. Oneerlijk, zo oordeelt Von der Leyen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw