Gerlof Leistra Premium Corner

MH17-proces eist hoge tol van politie en justitie

09 maart 2020

In de rechtbank Schiphol is maandag 9 maart het MH17-proces begonnen. De vier verdachten zijn niet verschenen. Het proces zal naar verwachting jaren duren en vergde onevenredig veel capaciteit van politie en justitie die niet elders kon worden ingezet. Gerlof Leistra pleit voor transparantie.

Bij de aanslag op 17 juli 2014 op de MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie tweehonderd Nederlanders. Het burgertoestel van Malaysia Airlines werd boven Oost-Oekraïne door pro-Russische strijdkrachten uit de lucht geschoten met een Buk-raket.

Kosten noch moeite gespaard voor MH17-proces

Over de toedracht zou de onderste steen boven komen, verzekerde premier Mark Rutte (VVD) de nabestaanden en de Nederlandse samenleving. Aan inzet heeft het politie en justitie niet ontbroken. Kosten noch moeite zijn gespaard om de slachtoffers te identificeren en een beeld te krijgen van de verdachten.

Lees ook deze blog van Bram Boxhoorn terug over MH17: Eindelijk sluit het net zich rond de verantwoordelijken

Voor de verwerking van de nabestaanden is het belangrijk dat de schuldigen aan de aanslag hun straf niet ontlopen. Of dat lukt, is de vraag. De vier verdachten – drie Russen en een Oekraïner – hebben niet zelf op de knop gedrukt. Ook als ze worden veroordeeld, levert Rusland ze niet uit. Daarnaast heeft Rusland het onderzoek op alle mogelijke manieren tegengewerkt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.