Premium Lock MH17-proces eist hoge tol van politie en justitie

09 maart 2020Leestijd: 2 minuten
De rechtbank in de rechtszaal in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol, waar het internationale MH17-proces plaatsvindt. Foto: ANP.

In de rechtbank Schiphol is maandag 9 maart het MH17-proces begonnen. De vier verdachten zijn niet verschenen. Het proces zal naar verwachting jaren duren en vergde onevenredig veel capaciteit van politie en justitie die niet elders kon worden ingezet. Gerlof Leistra pleit voor transparantie.

Bij de aanslag op 17 juli 2014 op de MH17 kwamen 298 mensen om het leven, onder wie tweehonderd Nederlanders. Het burgertoestel van Malaysia Airlines werd boven Oost-Oekraïne door pro-Russische strijdkrachten uit de lucht geschoten met een Buk-raket.

Kosten noch moeite gespaard voor MH17-proces

Over de toedracht zou de onderste steen boven komen, verzekerde premier Mark Rutte (VVD) de nabestaanden en de Nederlandse samenleving. Aan inzet heeft het politie en justitie niet ontbroken. Kosten noch moeite zijn gespaard om de slachtoffers te identificeren en een beeld te krijgen van de verdachten.

Lees ook deze blog van Bram Boxhoorn terug over MH17: Eindelijk sluit het net zich rond de verantwoordelijken

Voor de verwerking van de nabestaanden is het belangrijk dat de schuldigen aan de aanslag hun straf niet ontlopen. Of dat lukt, is de vraag. De vier verdachten – drie Russen en een Oekraïner – hebben niet zelf op de knop gedrukt. Ook als ze worden veroordeeld, levert Rusland ze niet uit. Daarnaast heeft Rusland het onderzoek op alle mogelijke manieren tegengewerkt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw