Premium Lock MH17: eindelijk sluit het net zich rond de verantwoordelijken

19 juni 2019Leestijd: 3 minuten
Nabestaanden MH17 protesteren voor ambassade Rusland

Ondanks alle kritiek wordt steeds duidelijker dat de Nederlandse aanpak zijn vruchten heeft afgeworpen. In de zaak-MH17 zal de onderste steen beslist boven water komen, schrijft Bram Boxhoorn.

Op 17 juli 2014 stortte vlucht MH17 van Malaysia Airlines neer boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. De Nederlandse Onderzoeksraad voor de Veiligheid stelde vast dat het toestel werd geraakt – en  feitelijk werd neergeschoten – door een BUK-luchtdoelraket van Russische makelij. De raket was afgeschoten vanuit gebied dat in handen was van Oekraïense separatisten.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

De betrokken landen, Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne, begonnen een gezamenlijk strafrechtelijk onderzoek. Zij zetten een Joint Investigation Team (JIT) op. Nederland nam daarin de leiding, omdat het grootste aantal slachtoffers (193) uit Nederland kwam.

Raket inderdaad afkomstig van Russische BUK-installatie

Al snel ging de verdenking uit naar de door Rusland gesteunde separatisten. Onderzoek van onder meer de burgerjournalisten van Bellingcat wees al snel op betrokkenheid van Russische militairen. Het JIT publiceerde tot nu toe twee rapporten, waarin het bevestigde dat de raket die de MH17 neerhaalde inderdaad van een Russische BUK-installatie afkomstig was en vanuit separatistisch gebied was gelanceerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw