Premium Lock Twijfelachtig of Rutte geldstroom naar bedelend Zuid-Europa niet uitbreidt

27 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Premier Rutte in de Tweede Kamer, op de achtergrond minister van Financiën Hoekstra. Foto: ANP.

Premier Mark Rutte (VVD) verzet zich terecht tegen de invoering van de euro-obligaties die negen Zuid-Europese landen wensen. Maar telkens als Zuid-Europa bedelde bij het Noorden gaf Rutte uiteindelijk in het kielzog van de Duitse bondskanselier Angela Merkel toch toe, schrijft Jelte Wiersma.

Bij de geldautomaat van BNP Paribas aan de Brusselse Louizalaan zit al jaren dezelfde bedelaar. Af en toe geeft iemand die geld opneemt een muntje aan de man. Ondanks de constante en jarenlange geldstroom zit de man er nog altijd. De les: zolang bedelen lucratief is, blijft de man dat doen. Zo wordt hij ervan weerhouden om productief werk te verrichten.

Door invoering euro bedelen Zuid-Europese landen succesvol in Noorden

Deze perverse situatie bestaat in het groot sinds de invoering van de euro. Zuid-Europese landen bedelen met succes in Noord-Europa. Dat maakt dat Zuid-Europese landen geen noodzaak zien hun landen economisch krachtiger en productiever te maken.

Lees dit essay van Jelte Wiersma uit het weekblad: Landen hebben belangen, geen vrienden

De introductie van de euro leidde al tot lagere rentes op Zuid-Europese staatsleningen dankzij de juiste perceptie van commerciële financiers dat Duitsland en Nederland garant zouden staan. De bankencrisis die uiteindelijk een economische crisis werd, heeft vanaf 2007 een tweede grote geldstroom naar Zuid-Europa op gang gebracht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf uiteindelijk haar fiat aan steunpakketten voor Zuid-Europese landen en Ierland. De Europese Centrale Bank begon onder leiding van de Italiaan Mario Draghi met het grootschalig opkopen van staatsobligaties, waarvoor vooral Duitsland garant staat.

Daarmee werden vrijemarktwetten buitenspel gezet en verviel de druk op Zuid-Europa om de staat te verkleinen, bureaucratie terug te dringen, ondernemerschap de ruimte te geven en juridische systemen te vereenvoudigen. Draghi hamerde er telkens op dat hij met zijn opkoopprogramma tijd kocht voor Frankrijk, Italië en al die andere lidstaten om te hervormen. Dat hebben ze niet of nauwelijks gedaan. De regeringen en burgers van die landen gedroegen zich net als de bedelaar aan de Louizalaan. Zolang het gratis geld binnenstroomt, beweegt men niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw