Premium Lock Land moet niet op slot op basis van emoties

23 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Veel supermarkten hebben speciale winkeltijden ingesteld voor ouderen

Het coronavirus lijkt Nederland te verdelen in voor- en tegenstanders van een totale lockdown. Maar zo zwart-wit is de kwestie helemaal niet, schrijft Bram Hahn.

De roep om Nederland volledig op slot te gooien, lijkt steeds sterker te worden. Een aantal virologen, intensive-care-artsen, en politici als Geert Wilders en Thierry Baudet pleiten al dagen voor de meest vergaande maatregelen om het virus onder controle te krijgen.

Argumenten vóór strengere maatregelen zijn er

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Er zijn ook zeker argumenten om strengere maatregelen te nemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), daarin gesteund door vooraanstaande wetenschappers in binnen- en buitenland, gaan ervan uit dat met afstand houden de verspreiding al voldoende wordt afgeremd om de uitbraak onder controle te houden.

In het gewone dagelijks leven besmet iemand die het coronavirus bij zich heeft binnen vijf dagen gemiddeld 2,5 personen. Die besmetten op hun beurt ook ieder 2,5 personen, enzovoorts. Na dertig dagen zijn dat al 400 gevallen.

Als een besmet persoon zijn contacten met de helft omlaag brengt, besmet hij in vijf dagen nog slechts 1,25 anderen en is het totaal na 30 dagen teruggelopen tot 15 gevallen. En bij een vermindering van de contacten met 75 procent, besmet een drager van het virus nog slechts 0,65 personen in vijf dagen en leidt dat na 30 dagen tot nog slechts 2,5 besmetting.

Lees verder onder de afbeelding

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw