Bram Hahn Premium Corner

Land moet niet op slot op basis van emoties

23 maart 2020Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus lijkt Nederland te verdelen in voor- en tegenstanders van een totale lockdown. Maar zo zwart-wit is de kwestie helemaal niet, schrijft Bram Hahn.

De roep om Nederland volledig op slot te gooien, lijkt steeds sterker te worden. Een aantal virologen, intensive-care-artsen, en politici als Geert Wilders en Thierry Baudet pleiten al dagen voor de meest vergaande maatregelen om het virus onder controle te krijgen.

Argumenten vóór strengere maatregelen zijn er

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Er zijn ook zeker argumenten om strengere maatregelen te nemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), daarin gesteund door vooraanstaande wetenschappers in binnen- en buitenland, gaan ervan uit dat met afstand houden de verspreiding al voldoende wordt afgeremd om de uitbraak onder controle te houden.

In het gewone dagelijks leven besmet iemand die het coronavirus bij zich heeft binnen vijf dagen gemiddeld 2,5 personen. Die besmetten op hun beurt ook ieder 2,5 personen, enzovoorts. Na dertig dagen zijn dat al 400 gevallen.

Als een besmet persoon zijn contacten met de helft omlaag brengt, besmet hij in vijf dagen nog slechts 1,25 anderen en is het totaal na 30 dagen teruggelopen tot 15 gevallen. En bij een vermindering van de contacten met 75 procent, besmet een drager van het virus nog slechts 0,65 personen in vijf dagen en leidt dat na 30 dagen tot nog slechts 2,5 besmetting.

Lees verder onder de afbeelding

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.