Barmhartigheid: liefde in tijden van corona

18 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Applaus voor zorgpersoneel om 20.00 uur. Foto: ANP.

De ‘neoliberale’ samenleving zou volgens zwartkijkers louter bestaan uit individualisten en egoïsten, maar in de coronacrisis laten gelukkig velen zich van hun beste kant zien, constateert René van Rijckevorsel.

Natuurlijk zijn we al het medisch personeel diep dankbaar voor hun inzet. Terecht dat er hard voor ze werd geapplaudisseerd dinsdagavond. Maar naast die dankbaarheid, zien we ook de barmhartigheid opleven.

In buurtapps bieden tallozen die thuiszitten zich aan om boodschappen te doen voor ouderen die niet meer naar buiten durven. Twitter heeft de hashtag #coronahulp.

Voor kleine ondernemers zijn er crowdfunding-acties. Zoals ‘I owe you’. Betaal nu al voor je dagelijkse sandwich of je maandelijkse knipbeurt, opdat broodjeszaak en kapper het hoofd boven water houden. Voor broodje en knipbeurt krijg je een tegoedbon, voor in betere tijden.

Via thuisnaarschool.nl verzorgen docenten vanaf komende week lessen voor groep 3 tot en met 8. Via een live verbinding vanuit tot studio omgebouwde klaslokalen krijgen de leerlingen interactieve lessen.

Studenten bieden zich aan als vrijwilligers bij voedselbanken of helpen ouderen.

Oud-medici bieden zich aan bij ziekenhuizen

En gepensioneerde artsen en verpleegkundigen, verpleegkundigen die hun BIG-registratie niet meer hebben of studenten aan medische opleidingen, zij allen bieden hun hulp aan in de ziekenhuizen, waarvan de meeste de grootste toestroom nog verwachten. Fantastisch.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: In deze coronacrisis blijkt het ene geloof het andere niet

Het zijn slechts een paar voorbeelden van goede en goedbedoelde acties.

In alle religies is een belangrijke rol weggelegd voor barmhartigheid. Maar ook in goeddeels geseculariseerd Nederland is de barmhartigheid nog alom.

Liefde in tijden van corona.