Premium Lock Halsema, verbied gewoon die abjecte raamprostitutie

19 februari 2020Leestijd: 2 minuten
Raamprostitutie op het Zandpad in Utrecht, dat in 2013 raamprostitutie verbood. Foto: ANP.

De Amsterdamse burgemeester  Femke Halsema wil een ‘prostitutiehotel’ of ‘erotisch centrum’ elders in de stad om toeristische overbelasting van de Wallen tegen te gaan. Een prima initiatief, maar nog te soft. Alleen harde maatregelen, zoals Utrecht dat deed in 2013, kunnen een eind maken aan de vrouwvijandige ‘traditie’ van raamprostitutie, schrijft René van Rijckevorsel.

In het oudste en volgens velen mooiste gedeelte van het Amsterdamse centrum zijn er 288 ramen in 89 panden, verspreid over zeventien straten, grachten en steegjes, waarachter zo’n vierhonderd prostitués van uiteenlopende nationaliteiten hun lichamen uitventen.

Aan die ramen met hun rode lichtjes trekken steeds grotere drommen toeristen voorbij, waardoor de Wallen geregeld uit hun voegen barsten. Voor toegang tot het verderop gelegen Artis betaalt de bezoeker 24 euro, op de Wallen is het aapjes kijken gratis. Het fraaiste deel van de binnenstad dreigt zo te bezwijken.

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra terug: Verhuis Amsterdamse sekswerkers naar Westelijk Havengebied

Raamprostitutie en rode lichtjes geen eeuwenoud verschijnsel

Femke Halsema heeft mede daarom een brief gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad met de titel ‘Raamprostitutie moet anders’: ‘Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor nieuwe werkplekken in de raamprostitutie. Aanleiding is de overlast door drukte in de binnenstad, respectloos gedrag van bezoekers tegenover sekswerkers en bewoners, en het tegengaan van misstanden in de raamprostitutie.’ Een goed initiatief van de burgemeester, maar het gaat niet ver genoeg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw