René van Rijckevorsel Premium Corner

Halsema, verbied gewoon die abjecte raamprostitutie

19 februari 2020

De Amsterdamse burgemeester  Femke Halsema wil een ‘prostitutiehotel’ of ‘erotisch centrum’ elders in de stad om toeristische overbelasting van de Wallen tegen te gaan. Een prima initiatief, maar nog te soft. Alleen harde maatregelen, zoals Utrecht dat deed in 2013, kunnen een eind maken aan de vrouwvijandige ‘traditie’ van raamprostitutie, schrijft René van Rijckevorsel.

In het oudste en volgens velen mooiste gedeelte van het Amsterdamse centrum zijn er 288 ramen in 89 panden, verspreid over zeventien straten, grachten en steegjes, waarachter zo’n vierhonderd prostitués van uiteenlopende nationaliteiten hun lichamen uitventen.

Aan die ramen met hun rode lichtjes trekken steeds grotere drommen toeristen voorbij, waardoor de Wallen geregeld uit hun voegen barsten. Voor toegang tot het verderop gelegen Artis betaalt de bezoeker 24 euro, op de Wallen is het aapjes kijken gratis. Het fraaiste deel van de binnenstad dreigt zo te bezwijken.

Lees ook dit commentaar van Arendo Joustra terug: Verhuis Amsterdamse sekswerkers naar Westelijk Havengebied

Raamprostitutie en rode lichtjes geen eeuwenoud verschijnsel

Femke Halsema heeft mede daarom een brief gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad met de titel ‘Raamprostitutie moet anders’: ‘Amsterdam onderzoekt de mogelijkheden voor nieuwe werkplekken in de raamprostitutie. Aanleiding is de overlast door drukte in de binnenstad, respectloos gedrag van bezoekers tegenover sekswerkers en bewoners, en het tegengaan van misstanden in de raamprostitutie.’ Een goed initiatief van de burgemeester, maar het gaat niet ver genoeg.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.