Piers Morgan: een hoogst vermakelijke rechtse ijdeltuit

16 december 2019Leestijd: 3 minuten
Piers Morgan. Foto: EPA.

De Britse presentator Piers Morgan is niet op zijn mondje gevallen, zo ondervond ook Emile Ratelband vorig jaar. Omdat hij wars is van politieke correctheid, oogst de kleurrijke bewonderaar van Donald Trump veel lof én kritiek, schrijft Gerry van der List.

Met gekkigheid kun je soms verrassend goed scoren. Zo haalde Emile Ratelband vorig jaar het wereldnieuws met een rechtszaak waarin hij eiste dat zijn geboortedatum officieel twintig jaar zou worden verlaat. Hij voelde zich nu eenmaal 49 en geen 69.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Hij mocht zijn aparte verlangen zelfs toelichten bij Good Morning Britain, het ontbijtprogramma van de commerciële Britse zender ITV. Ratelband had echter de pech dat hij stuitte op Piers Morgan. De beroemde en beruchte presentator liet duidelijk merken de Nederlander maar een malloot te vinden. Hij greep ook in toen zijn gast het woord dick in de mond nam, een grove omschrijving van het mannelijke geslachtsdeel. Later twitterde hij geestig: ‘We only allow one dick at a time on our show.’ Wat een bondige samenvatting leek van de visie van Morgan op Ratelband.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Morgan vecht graag vetes uit op Twitter

De meeste Nederlanders zijn niet zo goed bekend met het fenomeen Piers Morgan. Zij kunnen geen ITV ontvangen en hebben evenmin America’s Got Talent gezien, waarin hij zes jaar een flamboyant jurylid was. Op de Nederlandse buis was afgelopen jaar wel het interview te bekijken dat de dit keer erg slijmerige Morgan had met zijn idool Cristiano Ronaldo. Hij wist de Portugese spits zelfs aan het huilen te maken, een prestatie waar interviewers – stiekem – altijd erg trots op zijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Morgan is een groot voetballiefhebber. Helaas is hij een supporter van het belabberd presterende Arsenal, waarover hij afwisselend bitter en verdrietig bericht. Een bijzonder karakter hebben zijn redeloze tirades tegen Gary Lineker, presentator van het voetbalprogramma Match of the Day en oud-speler van Tottenham Hotspur. Morgan vecht sowieso graag vetes uit via Twitter. Bijvoorbeeld met Hugh Grant, wiens linkse praatjes hij verafschuwt. Hij schroomt niet de, door de Amerikaanse politie met een prostituee betrapte, Britse acteur steeds te herinneren aan diens strafblad.

Zelfvoldaanheid gaat gepaard met zelfspot

Mede door het hoge amusementsgehalte van zijn opgewonden tweets heeft Morgan inmiddels bijna zeven miljoen volgers. Hij is daar zelf duidelijk tevreden over. In discussies merkt hij graag terloops op dat hij 6.450. 333 of 6.885.301 meer volgers heeft dan zijn opponent, wat zijn argumentatie extra gewicht dient te geven. Omdat zijn zelfvoldaanheid gepaard gaat met zelfspot, blijft het allemaal hoogst vermakelijk.

Uniek is Morgan ook doordat hij een duidelijk rechts geluid laat horen. Zo is hij een bewonderaar van Donald Trump, die hij nog kent van zijn tv-avonturen in de Verenigde Staten. Van politieke correctheid moet de oud-hoofdredacteur van de sensatiekrant Daily Mirror niets hebben. Als de Britse zangeres Lily Allen klaagt over het racisme in haar land, adviseert hij haar op te rotten. En met transgenders drijft hij graag de spot, ook al omdat hij het hele gendergedoe met argwaan gadeslaat.

Vanzelfsprekend lokken zijn uitgesproken populistische opvattingen verzet uit. Zijn ‘transfobie’ inspireerde tot een petitie waarin boze Britten aandrongen op zijn ontslag. Maar ITV laat hem niet vallen. Bij het mediabedrijf beseffen ze natuurlijk ook wel dat de omstreden rechtse ijdeltuit voor veel boeiender televisie zorgt dan de even degelijke als saaie presentatoren die dagelijks op de BBC een ontbijtprogramma verzorgen.