Premium Lock Houd toch op over gendergedoe, minister

27 september 2019Leestijd: 3 minuten
Minister Ingrid van Engelshoven op het Binnenhof. Foto: ANP.

Leve het land dat zich druk maakt over speelgoed, schrijft Carla Joosten. Leve het land dat een minister van Onderwijs heeft die over speelgoed begint. Dat land is Nederland. Na Zwarte Piet, genderneutrale wc’s en de Gouden Eeuw is er opnieuw een ‘traditie’ die ophef baart.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) gaat ook over Emancipatie. En juist met die laatste portefeuille haalt ze telkens het nieuws. De jongste uitlating van de minister wekt alom hoon. Ze wil af van rolbevestigend speelgoed en stereotypering in schoolboeken.

De prinsessenjurk bleef dominant in de meisjeskamer

Dat meisjes met poppen spelen en jongens met auto’s was decennia geleden al een thema. Er waren in die tijd ouders die met pijn en moeite trachten te breken met die traditie, maar het patroon bleek hardnekkig. De pop bleef dominant in de meisjeskamer – en anders de prinsessenjurk wel.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Is Van Engelshoven soms minister omdat ze vrouw is?

Wat de tweede feministische golf niet wist te bewerkstelligen, wordt nu geprobeerd door de lobby voor genderneutraliteit. In Frankrijk wil de federatie van speelgoedwinkels samen met de regering een einde maken aan seksistisch of stereotyp speelgoed. Van Engelshoven zou dit graag ook in Nederland zien.

In speelgoedwinkels is genderneutraliteit overigens al de norm doordat zogenaamd jongens- en meisjesspeelgoed door elkaar staat.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw