Seks, drank en autocrashes: ooit was Veronica jong en wild

22 oktober 2019Leestijd: 4 minuten
Demonstratie voor het behoud van de piratenzender 'Radio Veronica'. Foto: ANP.

Zestig jaar geleden zag Radio Veronica het levenslicht. Onder leiding van de onstuimige ex-commando Rob Out groeide de zeezender uit tot de grootste omroep van Nederland. Vergeleken met toen is het in Hilversum maar een saaie boel, schrijft Roelof Bouwman.

1.115.916 exemplaren – dat was twintig jaar geleden de betaalde oplage van Veronica Magazine. Een astronomisch getal. De tv-gids van Veronica was niet alleen het grootste omroepblad, maar ook Neerlands grootste tijdschrift, op afstand.

Het meest recente oplagecijfer van Veronica Magazine is 194.241. Ingehaald door de Mikro Gids (194.882) en op de hielen gezeten – ook dat nog – door het snel groeiende programmablad van ouderenomroep MAX (156.253).

Veronica is in de mediawereld een B-merk geworden

Het is al heel lang geen geheim meer: het ooit oppermachtige Veronica is in de mediawereld een B-merk geworden. Behalve aan de oplagecijfers van Veronica Magazine is dat ook te merken aan de kwakkelende kijk- en luistercijfers van de gelijknamige omroep, die sinds 2017 in handen is van Talpa.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Wat een geluk dat Rob Out het allemaal niet meer hoeft mee te maken. Als geen ander was hij verantwoordelijk voor de groei en bloei van Veronica in de jaren zeventig en tachtig. Onder de titel Mister Veronica verscheen onlangs zijn biografie, geschreven door regisseur en tv-chroniqueur Bert van der Veer.

Het is een slordig gecomponeerde levensbeschrijving en voor wie bekend is met de Veronica-boeken van Arjan Snijders (2007), Auke Kok (2008), Will Luikinga (2015) en Lex Harding (2017 en 2019) staat er weinig nieuws in. Maar toch. Het is en blijft een fascinerend verhaal.

De ex-commando en ex-bajesklant Robert Simon Out, in 1939 geboren als zoon van een katholieke Amsterdamse kunstschilder, was aanvankelijk actief als hoofdredacteur van tienerblad Muziek Parade en uitbater van een stomerij en een platenwinkel in de Amsterdamse Kinkerstraat. In 1965 werd hij gevraagd een programma te presenteren op Radio Veronica, het commerciële station met een zendschip enkele kilometers buiten de kust van Scheveningen, net buiten de territoriale wateren.

Drankorgel, vrouwenverslinder en autogek Out werd programmaleider

De luidruchtige en onstuimige Out, tevens drankorgel, vrouwenverslinder en autogek, schopte het al gauw tot programmaleider. In 1973 kreeg hij 80.000 jongeren de straat op om te protesteren tegen het dreigende verbod van Radio Veronica. Zo’n grote demonstratie had Nederland na de oorlog nog niet meegemaakt.

Toen de zeezender een jaar later toch uit de ether verdween, was Out de man die Veronica het publieke bestel binnenloodste. Met behulp van pakkende slogans (‘Je bent jong en je wilt wat’), gewiekste campagnes (‘Veronica komt naar je toe deze zomer’) en natuurlijk de frisse meisjes van het promotieteam (‘Voor een joet zit je goed’) werd de omroep van Out in de jaren tachtig de grootste van Nederland.

Op televisie onderscheidde Veronica zich met popprogramma Countdown, talkshow RUR, automagazine De Heilige Koe en de soft-erotische PinUp Club. En natuurlijk met stoere Amerikaanse actieseries: Starsky & Hutch, Miami Vice, Tour of Duty.

En passant scoorde Out ook nog een nummer 1-hit (Kom uit de bedstee mijn liefste, onder het pseudoniem Egbert Douwe), overleefde hij diverse ernstige autocrashes en ging in het Gooi jaren het gerucht dat hij een weigerachtige minnares van het balkon van het Veronica-gebouw had geduwd. Niet waar, verzekert de betrokkene in het boek van Van der Veer. ‘Hij ging weg, liep naar zijn auto en ik riep hem. En ik verloor mijn evenwicht en ik viel.’

Toen hij in 1992 door zijn eigen bestuur op non-actief werd gezet, kwam aan het bewind van Mister Veronica een einde. Door zijn steeds excessievere drankgebruik was van zijn creativiteit en slagkracht weinig meer over.

Vermagerde en grijs geworden Out leefde zijn laatste jaren als kluizenaar

De laatste jaren van zijn leven sleet de vermagerde en grijs geworden Out in zijn kapitale villa in Laren, bijna als een kluizenaar. Hij liet het pand zwaar elektronisch beveiligen en keek eindeloos naar de zwart-witbeelden van de bewakingscamera’s. ‘Met een intensiteit alsof hij in een montagekamer zat,’ schrijft Van der Veer.

Gerry van der List schrijft sinds kort een wekelijkse tv-blog: De – bescheiden – risico’s van een televisieverslaving

Rob Out overleed in 2003. Zeven jaar later volgde zijn vrouw Marion en in 2012 ook hun oudste dochter Birgit. Ze was verslaafd geraakt aan heroïne, afgekickt en daarna moslima geworden. ‘Rob, Marion maar ook hun dochter Birgit, zij konden geen maat houden,’ citeert Van der Veer oud-Veronica-dj Lex Harding.

De Friese regisseur en producent Steven de Jong, bekend van De Hel van ’63 en De Schippers van de Kameleon, maakte vorige week bekend dat hij de rechten heeft verworven van Mister Veronica.

Eén ding weten we nu al zeker. Als het geen meeslepende film wordt, ligt het niet aan het leven van de hoofdpersoon.