Premium Lock Den Haag: Krikke zat fout, maar ‘corrupte’ De Mos ook?

04 oktober 2019Leestijd: 5 minuten
Richard de Mos en Pauline Krikke in de Haagse gemeenteraad. Foto: ANP.

Schandalen teisteren het stadhuis in Den Haag. Het rapport over de uit de hand gelopen vreugdevuren op oudejaarsavond maakt voor Afshin Ellian duidelijk dat de nalatigheid van burgemeester Krikke de integriteit van de politiek aantast. Bij de vermeende corruptie van Groep de Mos is dat zo simpel nog niet, schrijft hij.

Overheidsfunctionarissen dienen integer te zijn. Een mooi streven. De politieke integriteit wordt in een democratie gecontroleerd door andere overheidsorganen en uiteindelijk door kiezers. Den Haag staat voor minstens twee grote problemen die op een bepaalde wijze raken aan de integriteit van politici.

Vuurstapels: een deel van Den Haag had letterlijk in rook kunnen opgaan

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De eerste zaak speelt zich af rond de burgemeester en haar college ten  tijde van de nieuwjaarsviering: de vuurstapels van Scheveningen-Dorp en Duindorp. Door het vliegvuur had een deel van Den Haag letterlijk in rook kunnen opgaan. Dat gebeurde gelukkig niet.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) deed een gedegen onderzoek naar het vuurincident in Den Haag. De raad komt tot een harde conclusie inzake de handelwijze van de gemeente en de brandweer. Er ontbrak volgens de Onderzoeksraad een adequate veiligheidsorganisatie rondom de bouw van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp. De bouwers van de vreugdevuren kwamen hun afspraken niet na.

Totaal gebrek aan controle tast de integriteit van de politiek aan

En dat werd door de overheid niet gecontroleerd: de piramidevorm van 48 meter in plaats 35, en het volume van 1.500 tot 2.000 kubieke meter groter dan de afspraken. Er ontstond een buitengewoon gevaarlijke situatie voor duizenden mensen in Den Haag, nu blijkt dat er tegen de afspraken in, vaten diesel op de toren werden gezet. Alles stond daardoor hevig in brand.

Geen heldere procedure voor het nakomen van de afspraken leidde ertoe dat de overheid – in dit geval de burgemeester en haar college –  tekortschoot in de controle. Feitelijk zegt de Onderzoekraad dat ze niks onder controle hadden. Den Haag ontsnapte echt per toeval aan een ramp. Ook de overheid die onder deze gevaarlijke omstandigheden nalatig is, tast de integriteit van de politiek aan. De vraag is nu wat de politieke consequenties zullen zijn voor de Haagse bestuurders.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw