Vreugdevuur

Zo leidden bouwers in Scheveningen politie om de tuin

03 januari 2019

Bouwers van de vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen gingen in de nacht voor nieuwjaarsnacht gewoon door met de stapels op het strand. Een pallethandelaar laat weten dat hij daarbij nog zes vrachtwagens vol pallets liet leveren. De politie keek toe en deed niets.

Dat meldt het AD donderdag. Mede-eigenaar van de pallethandel Aram Troost bevestigt dat hij de hele week nog hout naar het strand in Duindorp heeft gereden.

In de krant vertelt Troost hoe de bouwers de politie succesvol om de tuin weten te leiden. Dat gebeurt door als afleiding één vrachtwagen met pallets Scheveningen in te laten rijden. Via een andere weg kunnen zo ongezien zes andere vrachtwagens naar het Duindorpse strand rijden.

Het moment dat Troost het strand op komt rijden en enthousiast door de bouwers wordt onthaald, beschrijft hij als een ‘kippenvelmoment’. ‘Het feest kan niet op. Zonder dat je het door hebt, ga je er ook wel in mee met die gasten. Het is echt Ajax-Feyenoord, hè.’

Artikel gaat verder onder de video:

Politie doet niks, brandweer ook niet

In de dagen voorafgaand aan die laatste nacht doet de politie niets. ‘We zijn niet aangesproken, niks. Ik geloof dat de politie juist een oogje dichtknijpt,’ vertelt Troost.

Een brandweerman die niet met zijn naam in de krant wil, bevestigt dat. ‘Er werd gewoon niet ingegrepen. Klaar.’ Volgens de brandweerman is er – omdat het tot nu toe altijd goed ging – gedacht dat het ‘nu ook wel zou loslopen’. Hij begrijpt niet dat de politie niet ingreep. Die was volgens hem de hele dag aanwezig op de boulevard. ‘Er is gewoon veel te laks gereageerd. (…) Zodra burgemeester Krikke haar hielen licht, krijgt ze een dikke vinger.’

Volgens een politiewoordvoerder is het controleren van de hoogte van de stapel niet de taak van de politie, maar van de gemeente. ‘Daar gaan wij niet over. Wij handhaven alleen maar of het publiek buiten de hekken blijft.’ Er zijn volgens hem ook geen politiesurveillances geweest om in de gaten te houden of er nog vrachtwagens met pallets naar het strand reden.

Artikel gaat verder onder de video:

De bouwers van de vreugdevuren bestrijden woensdag tijdens een persconferentie dat zij iets verkeerd hebben gedaan.

‘Wij hebben zoals andere jaren gewoon gebouwd zoals we altijd hebben gebouwd,’ zei Peter van Zaanen van organisatie Vreugdevuur Scheveningen. ‘Wij hebben niet ’s nachts stiekem doorgebouwd.’ Bedreigingen naar de gemeente ontkent hij. ‘Het zou wel heel ernstig zijn als we gaan dreigen naar de gemeente: “Die stapel moet aan.” Als de brandweer ons zou zeggen: “Het wordt te gevaarlijk om die stapel aan te steken,” dan hadden wij absoluut deze stapel niet aangestoken.’

‘We hebben alles gedaan volgens het boekje van de gemeente,’ vulde Dennis Rog van de organisatie aan. Volgens hem was de gemeente juist content met hoe het dit jaar was gegaan. ‘Alle dingen die ze hebben aangegeven, hebben wij opgevolgd, want wij willen geen rotzooi trappen. (…) Als we dit hadden kunnen voorzien, hadden we hem nooit aangestoken.’ ‘Wij als Vreugdevuur Scheveningen zullen alle medewerking geven die nodig is voor het onderzoek van de gemeente,’ zei Ab Massa.

Bouwer schetste dinsdag heel ander beeld

De uitspraken zijn in strijd met wat één van de bouwers eerder zei in het NOS Radio 1 Journaal. Die vertelde dinsdag dat de stapel inderdaad te hoog was en dat de situatie uit de hand was gelopen. Het lid van de organisatie zei de gevolgen van de vuurzee te betreuren, maar was blij dat het team uit Scheveningen de wedstrijd met Duindorp om de hoogste stapel had gewonnen. ‘Volgend jaar maken we er weer een leuk feestje van, maar dan met een brandstapel van maximaal 20 meter hoog,’ zei de bouwer, die anoniem wilde blijven.

Tijdens Oudjaar liep de viering op het Scheveningse strand volledig uit de hand. Door de harde wind ontstonden vuurtornado’s en daalde een vonkenregen neer over omliggende straten met mogelijk miljoenen euro’s schade aan huizen, auto’s, straten en fietsen tot gevolg. De boulevard moest in allerijl worden ontruimd.

Krikke riep vuur geen halt toe

Of de vreugdevuren volgend jaar doorgaan, is nog maar de vraag. De Haagse gemeente wil een onderzoek. Woensdag werd duidelijk dat de stapels zeker 13 meter hoger waren dan afgesproken, maar de Haagse burgemeester Pauline Krikke liet uit angst voor rellen en brandstichting de vuren toch aansteken.

Een leidinggevende van bouwers zou volgens omroep West vorige week aan de gemeente hebben laten weten dat hij niet kon leven met de afspraken, omdat hij bang was dat zijn bouwers anders zouden muiten.

Lees ook de column van Eric Vrijsen: Burgemeester Krikke keek weg in de hoop rellen te vermijden

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.