Meer ondersteuning Kamer is risicovol

22 september 2019Leestijd: 2 minuten
Voortzetting Algemene Politieke Beschouwingen

Het komt er dan toch van. De Tweede Kamer krijgt meer medewerkers, schrijft Carla Joosten. De ‘ondersteuning’ staat al decennia op de agenda. De meeste Kamerleden zijn er voorstander van en afgelopen week steunden ze – op de leden van PVV en FVD na – een motie van D66-fractieleider Rob Jetten om meer geld voor die ondersteuning.

De 150 volksvertegenwoordigers, het hoogste democratische orgaan van het land, hebben gemiddeld anderhalve medewerker voor de persoonlijke en inhoudelijke ondersteuning. Te weinig om de macht goed te controleren en zo ook of het belastinggeld goed wordt besteed, vindt Jetten.

Toen minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een foto plaatste van zijn leger ambtenaren dat een debat voorbereidde, reageerde ChristenUnie-leider Gertjan Segers met een tweet van een foto van een lege fractiekamer.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Burger heeft het al snel over zakkenvullers

Lang hield het parlement zijn wensen voor zich. Meer geld voor jezelf vragen terwijl er bezuinigd moet worden, vonden de politici ongepast in tijden van crisis. Bovendien staan ze er bij de kritische burger toch al niet goed op. Die heeft het al snel over zakkenvullers. Een onterecht verwijt overigens.

Die angst voor de burger werd deze week genegeerd.

Er zit heus iets in die wens voor meer medewerkers. VVD-coryfee Hans Wiegel mag er graag op wijzen dat het Kamerlidmaatschap in zijn tijd min of meer een deeltijdfunctie was en hij bijna alles zelf deed. Ook vreest hij dat Kamerleden maar onzinnige regels gaan verzinnen en zo ‘meeregeren’ als ze meer personeel hebben. Iets waar Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) ook voor waarschuwt. De Kamer moet op hoofdlijnen controleren.

Lees Geerten Waling: goedkoop is duurkoop

Overal op reageren lukt de meeste parlementariërs niet meer

De meerderheid is het daar niet mee eens. Met de complexer wordende maatschappij wordt ook het werk van de parlementariërs complexer. Zie alleen al de ingewikkelde wetgeving die wekelijks wordt afgehamerd. Bovendien is het contact met de bevolking veelvuldiger nu e-mail en sociale media het eenvoudig maken om een Kamerlid te benaderen. Overal op reageren lukt de meeste parlementariërs niet meer.

Een lobby ging vooraf aan het besluit van de Kamer

 

 

Meer ondersteuning is daarmee enigszins verdedigbaar, al is het gevaar ook levensgroot dat de Kamerleden een andere boodschap van deze week – meer op hoofdlijnen debatteren – daarmee negeren en zich zo gaan verliezen in details dat Kamerleden zelf halve ambtenaren worden.