Premium Lock Onbetamelijk hoe de Volkskrant columnist voor de bus gooit

30 augustus 2019Leestijd: 5 minuten
EXTRA - project Persgroep

Met verbazing aanschouwt Afshin Ellian de behandeling van Keyvan Shahbazi, die een stevige column schreef in de Volkskrant. De hoofdredactie zwichtte voor extreem-links en liet hem vallen als een baksteen. Onbegrijpelijk en onbetamelijk.

Een hoofdredactie die haar columnist voor de bus gooit, is geen knip voor de neus waard. Het is niet professioneel en niet chic. Het is onbetamelijk. Redacties worden continu door allerlei krachten onder druk gezet om een bepaalde opinie te weren. Zij moeten weerstand bieden aan die druk.

Columnisten hebben meer vrijheid dan anderen

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Columnisten genieten meer vrijheid dan anderen die in de media schrijven. Ze mogen overdrijven, kwetsen. En ze mogen uiterste grenzen verkennen, soms zelfs verboden grenzen. Daarmee wil ik niet zeggen dat ze zich als onverantwoordelijke personen moeten gedragen.

Ook columnisten moeten de waarheid schrijven en spreken. Onjuiste feiten moeten meteen worden rechtgezet. Dit is een rode lijn voor iedereen die in het publieke debat opereert. Maar een oordeel over feiten en omstandigheden is vrij.

Op zondag 18 augustus publiceerde de Volkskrant online een column van Keyvan Shahbazi met de prikkelende titel: ‘Ze roepen net geen Allah-o-Akbar, maar wie weet, misschien komt dat nog’. De kern van zijn column was: wie zich tegen het islamisme verzet, heeft in ‘Europa nog een tegenstander: de linksig-romantische fellow travellers die in een meelijwekkend reactionaire gedaante voor de islamisten het woord voeren’. Dit is een juiste stelling, maar geen gangbare stelling in linkse kringen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw