Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Puinhoop Cornelius Haga gevolg 17 jaar nalatigheid

15 maart 2019Leestijd: 4 minuten

Ondanks tal van waarschuwingen voor salafisten en en islamisten in het islamitisch onderwijs konden ze ongestoord hun gang gaan. Hoog tijd dat de overheid na zeventien jaar eindelijk orde op zaken stelt en het Cornelius Haga Lyceum sluit, schrijft Afshin Ellian.

Nederland kent een eigen islam-impasse. Achttien jaar geleden werden in Amerika aanslagen gepleegd in New York, Washington en Pennsylvania. De eerste en grootste islamitische aanslagen in het Westen.

Deze aanslagen hadden twee consequenties: oorlog tegen het islamitisch terrorisme in de islamitische wereld en de strijd tegen islamitisch terrorisme en het islamisme in het westen.

Na 9/11 kwam vraag op of in Westen islamisme werd verspreid

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Kort na 9/11 kwam de vraag op of er ook in het Westen islamitische instellingen zoals moskeeën of scholen zouden zijn die het gedachtegoed van jihadisten, namelijk het islamisme, verspreiden.

Ikzelf begon al kort na 9/11 publiek en politici bewust te maken van de gevaren van de radicale islam in het Westen. Weinigen waardeerden mijn opvattingen. In 2002 ontketende ik een discussie over radicale moskeeën en het bijzonder onderwijs, en vooral de rol van het islamitische onderwijs in Nederland.

Een religieuze moslim hoeft geen islamist of salafist te zijn

Wat de radicale moskeeën betreft, pleitte ik voor twee belangrijke maatregelen: een wetswijziging om radicale moskeeën te kunnen sluiten, en het belemmeren van buitenlandse financiële invloed op moskeeën en andere islamitische instellingen.

Deze maatregelen waren niet gericht op religieuze moslims. Die verwarren we in het Westen vaak met de islamisten. Een religieuze moslim hoeft geen islamist of salafist te zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.