Premium Lock Italië: niet langer het tevreden broertje van Frankrijk

15 maart 2019Leestijd: 4 minuten
ITALY GOVERNMENT DI MAIO

In Italië stapelen de problemen zich op: op economisch gebied, op immigratiegebied en nu ook nog in de diplomatieke sfeer. Met Frankrijk, de voormalige vaste Europese partner.

Henry Kissinger schrijft in zijn memoires dat tijdens zijn bewind als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken (1973-1977) het Italiaanse buitenlandse beleid zich beperkte tot het inspecteren van de erewacht na aankomst op het vliegveld. Dat was uiteraard een dichterlijke overdrijving, maar in de kern is het wel waar.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

De strikte scheiding tussen buitenlandse en binnenlandse onderwerpen is in Italië inmiddels grotendeels weg. Veel ‘buitenlandse’ onderwerpen zijn in de Italiaanse nationale politiek doorgedrongen. De ooit zo stevige Italiaans-Franse relatie is daar nu het slachtoffer van.

De Italianen konden altijd op Frankrijk rekenen

Italië ontwikkelde zich na de oorlog tot een belangrijk bondgenoot van de Fransen. De christen-democratische leider Alcide De Gasperi legde daarvoor het fundament. Hij was een van de ‘stichters’ van het proces van Europese integratie. ‘Brussel’, en Noord-Europa in het algemeen, werden gezien als rolmodellen voor de gemankeerde Italiaanse staatsvorming.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw