Premium Lock Laat salafisme-onderzoek niet aan linkse denktank

15 februari 2019Leestijd: 6 minuten
De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag. Foto: ANP

Het onderzoek naar salafisme door het Verwey-Jonker Instituut is een lachertje, concludeert Afshin Ellian. Onderzoekers die zich liever baseren op ‘veldwerkers’ dan op salafistische geschriften, zijn nuttige idioten voor de verspreiding van een antiwesterse ideologie.

De westerse intellectuele collaboratie met antiwesterse islamitische ideologieën en sektes is mij een raadsel. Ze brengt de wetenschap en soms ook de filosofie in verlegenheid.

Zo schaarde de Franse filosoof Michel Foucault zich medio jaren zeventig achter ayatollah Khomeini en antiwesterse revolutionairen in Iran. Tevens probeerde hij in zijn artikelen de westerse overheden ervan te overtuigen dat fundamentalistische moslims gematigde en ongevaarlijke revolutionairen zijn. Dit gebeurt nu opnieuw. Dit keer gaat het om het salafisme.

Waarom vroeg Sociale Zaken de AIVD niet om het salafisme te onderzoeken?

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De Directie Samenleving en Integratie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft opdracht gegeven tot een literatuurstudie naar het salafisme in Nederland. Waarom vroeg het ministerie de AIVD niet voor het onderzoek? De onderzoeksvraag van dit ministerie waarop de ambtenaren nog steeds geen antwoord hebben, luidt: ‘Wat zijn de laatste wetenschappelijke (en empirische) inzichten over de concrete manifestatievormen van het salafisme in Nederland?’

Dit onderzoek is uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut, onder leiding van Maurits Berger. Berger pleitte in eerdere publicaties voor de mogelijkheid van een gedeeltelijke toepassing van de sharia-wetgeving in het Westen. Het Verwey-Jonker Instituut is een ideologisch bolwerk van links.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.