Premium Lock Eerste Kamer op weg naar polarisatie

18 februari 2019Leestijd: 2 minuten
Kamerleden Tunahan Kuzu, Selcuk Ozturk (midden) en Farid Azarkan (l) - ANP

De Provinciale verkiezingen van 20 maart resulteren waarschijnlijk in een ongekend opstandige Eerste Kamer, en dat voorspelt weinig goeds voor het kabinet-Rutte III, schrijft Eric Vrijsen.

De nieuwe situatie werpt al haar schaduw vooruit: in de verkiezingscampagne bevechten de toekomstige fractieleiders in de Eerste Kamer elkaar op felle toon. Spannend, want alles draait om de vraag of Rutte III in een onwillige senaat tot stilstand kan komen.

De Eerste Kamer – straks waarschijnlijk met een recordaantal zetels voor de protestpartijen en een minderheid voor de regeringspartijen – kan zich tot een ongekende hindermacht ontwikkelen.

Is dit terecht? Het oude idee is dat het ‘politieke primaat’ bij de Tweede Kamer ligt en dat de Eerste Kamer vooral de juridische zorgvuldigheid moet bewaken. Maar dat is allang niet meer het geval. Sinds de Nacht van Wiegel in 1999, toen het correctief referendum er sneuvelde, is voor iedereen duidelijk dat de Eerste Kamer niet langer ‘de nationale slaapzaal’ is en net zo’n politiek instituut als de Tweede Kamer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.