Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Brazilië is geen Amerika en Bolsonaro is geen Trump

02 november 2018Leestijd: 4 minuten

Brazilië, dat na vijftien jaar socialistisch falen in een informele oorlog verkeert, heeft met Jair Bolsonaro een lompe, constitutionele dictator tot president gekozen. Hij wordt vaak vergeleken met Donald Trump, maar die vergelijking gaat mank, schrijft Afshin Ellian.

Ooit maakte de Britse schrijver Salman Rushdie bezwaar tegen de uitdrukkingen zoals ‘de Rushdie van Nederland’ of ‘de Rushdie van Bangladesh’. Iedere intellectueel die door islamisten met de dood werd bedreigd, werd aangeduid als de Rushdie van een bepaald gebied.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Luie vergelijkingen Rushdie en andere islamcritici

Toch begreep ik niet waarom Rushdie hiertegen bezwaar maakte. Nu begrijp ik de aard van zijn bezwaar wel: door mensen met Rushdie te vergelijken, wordt er een simplistische verklaring gegeven waarom radicale moslims een intellectueel uit een bepaald gebied willen doden. Rushdie maakte bezwaar tegen de journalistieke luiheid.

Journalistieke en intellectuele luiheid weerhoudt mensen ervan om de dieperliggende oorzaken van een gebeurtenis te begrijpen.

In onze tijd gaat het niet langer om Rushdie, maar om een ander fenomeen: president Donald Trump. Iedereen die van ons liberale wereldbeeld afwijkt, heet in de media ‘de Trump van een bepaald gebied’: de Trump van Hongarije, de Trump van Brazilië.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.