Latijns-Amerika Premium Corner

In linkse kring blijft de dictator een held

16 augustus 2018

Linkse Latijns-Amerikaanse autocraten kunnen wereldwijd rekenen op meer sympathie dan hun rechtse voorgangers. Is dat terecht?

Niet zo lang geleden waren alle Latijns-Amerikaanse dictaturen rechts – op de Cubaanse na. Inmiddels verbleekt de herinnering aan de rechtse dictators die hun continent zo’n slechte naam bezorgden en zijn de enig overgebleven dictaturen links. Je zou verwachten dat de terechte verontwaardiging van destijds over de Videla’s en de Pinochets nu geldt voor Nicaragua’s president ­Daniel Ortega, ooit een links-revolutionaire held. Of voor de Venezolaanse dictator Nicolás Maduro, de opvolger van de door progressieven bewonderde Hugo Chávez.

Maar Latijns-Amerika lijkt nog maar weinigen te interesseren. De belangstelling is verdwenen naarmate de militaire regimes plaats maakten voor democratisch gekozen leiders die wat bleek afstaken bij de soms kleurrijke schurken van weleer.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.