Premium Lock Onbegrijpelijk: EU buigt voor dictatoriaal China

18 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Jean-Claude Juncker met Xi Jinping. Foto:EPA

Iedereen is boos op hem. Terwijl niemand weet wat hij achter gesloten deuren heeft gezegd tegen ambtgenoot Vladimir Poetin.  De presidenten van Amerika en Rusland spraken drie uur met elkaar, met twee tolken als enige andere aanwezigen. Toch zijn de gevestigde westerse media van mening dat Donald Trump verkeerd heeft gehandeld. Hij is hier en daar zelfs als verrader neergezet. Welke onderhandelingsstrategie Trump heeft gehanteerd, is niet bekend. Dat is zonder meer een probleem. We zijn overgeleverd aan speculaties.

Eigen aan dit type niet-ideologische onderhandelingen is om zo min mogelijk naar buiten te brengen. Stel dat ze dicht bij een akkoord zijn over het Iraanse regime en de burgeroorlog in Syrië, dan is het niet onbegrijpelijk dat ze daarover niets hebben gezegd. Want in deze onderhandelingen gaat het niet om de onderhandelende landen zelf. Het gaat om andere landen. De openbaarmaking van welk detail ook kan al vernietigend zijn voor het akkoord.

Lees ook dit stuk van Jelte Wiersma: Als het gaat om China kan EU nog veel leren van Trump

Geopolitieke onderhandelingen zijn niet openbaar, alleen de gevolgen zijn zicht- en voelbaar. En dat duurt nog een tijdje. De nietszeggende persconferentie van twee presidenten wijst erop dat achter de schermen een akkoord binnen handbereik ligt. Ook is niet uit te sluiten dat er niets is bereikt en Trump ernstige fouten heeft gemaakt. Helaas kunnen we daarover in dit stadium niet oordelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw