Premium Lock Gun Tweede Kamerleden meer geld en privileges

25 juli 2018Leestijd: 6 minuten
Pieter Omtzigt op het treinstation in Enschede. Carla Joosten liep voor een eerdere reportage een dag met het CDA-Kamerlid mee.

Tweede Kamerleden zijn armoedzaaiers. De faciliteiten die hun ter beschikking staan, zijn beperkt in vergelijking met andere Europese parlementen. Hoe het ook anders kan, toont het Europees Parlement. Dat komt elk jaar in opspraak over de ogenschijnlijk te ruime en ondoorzichtige voorzieningen. Deels zijn die inderdaad flauwekul, maar Den Haag kan best iets leren van Brussel.

Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) vertelde eens dat ze als Tweede Kamerlid  bijna in slaap viel achter het stuur. Dat is nauwelijks verwonderlijk. Tweede Kamerleden zijn eenmansbedrijfjes die alles zelf moeten doen.

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei het zo: ‘Het vicevoorzitterschap van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer is intensiever en veeleisender dan minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter zijn. Als minister heb je honderden mensen die voor je werken, alles voor je voorbereiden, twee secretaresses die dag en nacht voor je klaar staan, Kamerbodes die pantoffels komen aandragen – dat bedoel ik niet letterlijk natuurlijk.

‘Alles wordt voor je geregeld en de auto met chauffeur brengt je thuis. Als Kamerlid had je een halve beleidsmedewerker en een halve secretaresse. Je moest al het inhoudelijke werk zelf doen en dan ’s avonds het land in naar een zaaltje in Appingedam of Stadskanaal en dan om half elf, elf uur proberen in Wageningen te komen. Het aantal keren dat ik vloekend op een station heb gestaan omdat de laatste trein toch echt weg was en ik niet wist hoe ik thuis moest komen… Ik heb veel geld gegeven aan taxi’s.’

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) was twaalf jaar (1998-2010) lid van de Tweede Kamer en heeft een soortgelijke ervaring. ‘Als Kamerlid kwam ik bij bijeenkomsten in het land waar iedereen met van die zwarte auto’s met chauffeur werd voorgereden. Ministers, ambtenaren, directeuren van ngo’s, mensen uit het bedrijfsleven en wie al niet meer. Ik kwam dan met de trein en liep dan het laatste stuk.’

Ministers, ambtenaren en lobbyisten worden in de watten gelegd

De leden van de Tweede Kamer – een van de machtigste nationale parlementen ter wereld – gaan te voet, zij die dat moeten uitvoeren, zoals ministers en ambtenaren en zij daar invloed op proberen uit te oefenen zoals lobbyisten van bedrijven en ngo’s, worden in de watten gelegd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw