Premium Lock Onnodige hysterie rond uitspraken Stef Blok

23 juli 2018Leestijd: 4 minuten
Minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken

‘Leedvermaak bereikt zijn hoogtepunt wanneer een minister in zijn eigen voet schiet. Stef Blok (VVD) heeft zichzelf in de nesten gewerkt.’ Afshin Ellian houdt de gewraakte uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken tegen het licht.

We kennen Blok als een politicus zonder specifieke opinies. Hij is eigenlijk een bekwame manager. Een minister van Buitenlandse Zaken moet namens Nederland zaken doen met diverse landen en volkeren. Daarom worden zijn opmerkingen vooral door diplomaten serieus genomen.

Plotseling heeft Blok ideeën over immigratie en integratie. De openbaring van Bloks opvattingen over immigratie en integratie is nogal onverwacht. Hij was ooit voorzitter van een parlementaire commissie die de integratie van minderheden in Nederland onderzocht.  De commissie heette ‘De Tijdelijke Commissie Onderzoek Integratiebeleid’ (ofwel de commissie-Blok). In 2004 presenteerde de commissie haar bevindingen over het integratiebeleid.

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Belangrijk debat, maar Stef Blok pakt het onhandig aan

Volgens de commissie was de integratie ‘geheel of gedeeltelijk geslaagd’. Naar aanleiding van deze uitspraak werd Blok destijds bekritiseerd door VVD-Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Jozias van Artsen. Ook de fractievoorzitter van het CDA, Maxime Verhagen, wees de conclusie van Blok af. Een paar maanden later werd Theo van Gogh vermoord, in naam van Allah door een in Nederland getogen en geboren Marokkaan.

Blok komt ongevraagd met opinies over immigratie en integratie

Blok en zijn integratieopinies raakten in de vergetelheid. Daarmee bemoeide hij zich niet meer. Hij werd een ambachtelijke manager van Nederland. Maar nu komt Blok ongevraagd met opinies over immigratie en integratie. Hij deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die voor internationale organisaties werken. Niet bepaald een geschikte bijeenkomst om spannende opinies over immigratie en integratie te uiten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw