Gerlof Leistra Premium Corner

Symboolwetgeving voor ‘gewelddadige’ agenten is verkeerd signaal

20 juni 2018Leestijd: 2 minuten

Dat het ministerie van Justitie en Veiligheid een lagere straf wil voor agenten die in strijd met de regels geweld gebruiken, is symboolpolitiek. Rechters houden al rekening met hun bijzondere positie en lastige werk. Intrekken, dat wetsvoorstel.

Agenten die tegen de regels van hun ambtsinstructie buitensporig geweld gebruiken, kunnen in het uiterste geval worden vervolgd voor doodslag. Daar staat maximaal vijftien jaar cel op. Volgens het wetsvoorstel kunnen agenten straks alleen worden vervolgd voor schending van de ambtsinstructie. Daar staat maximaal drie jaar celstraf op. Ook zou er een aparte ‘blauwe kamer’ moeten komen, bestaand uit rechters die ervaring hebben met zaken tegen agenten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.