Premium Lock Symboolwetgeving voor ‘gewelddadige’ agenten is verkeerd signaal

20 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Agent met pistool. Foto: ANP.

Dat het ministerie van Justitie en Veiligheid een lagere straf wil voor agenten die in strijd met de regels geweld gebruiken, is symboolpolitiek. Rechters houden al rekening met hun bijzondere positie en lastige werk. Intrekken, dat wetsvoorstel.

Agenten die tegen de regels van hun ambtsinstructie buitensporig geweld gebruiken, kunnen in het uiterste geval worden vervolgd voor doodslag. Daar staat maximaal vijftien jaar cel op. Volgens het wetsvoorstel kunnen agenten straks alleen worden vervolgd voor schending van de ambtsinstructie. Daar staat maximaal drie jaar celstraf op. Ook zou er een aparte ‘blauwe kamer’ moeten komen, bestaand uit rechters die ervaring hebben met zaken tegen agenten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw