nederland

Agenten vaker vervolgd om politiegeweld – en wel hierom

01 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Het gerechtshof in Den Haag beslist vaker dat het Openbaar Ministerie (OM) toch moet overgaan tot vervolging als er sprake is van ontoelaatbaar politiegeweld. Er wordt ook steeds vaker geklaagd over besluiten van het OM.

De Haagse raadsheer Joep Verburg zegt zaterdag in NRC Handelsblad dat er vaker wordt geklaagd en met succes.

Vervolging

Verburg had de laatste jaren zitting in de beklagkamer, die procedures behandelt waarin belanghebbenden alsnog om vervolging kunnen vragen. Over besluiten van het OM om een politieagent niet te vervolgen, wordt vaker geklaagd.

Waarom? ‘Dat komt vooral doordat we in toenemende mate beschikken over met smartphones of straatcamera’s opgenomen beelden van een incident,’ zegt Verburg tegen de krant. ‘Die beelden geven aan dat de weergave van de politie in een proces-verbaal nogal eens selectief is.’

Het totale aantal beklagzaken is in het gerechtshof de afgelopen vijf jaar verdubbeld naar achthonderd. Specifieke cijfers over politiegeweld zijn er niet.

Geweld

Het aantal beklagzaken stijgt volgens Verburg omdat het gezag van het OM minder is. Het OM neemt niet altijd de tijd om besluiten om niet over te gaan op vervolgen goed toe te lichten. In ongeveer 10 procent van de zaken oordeelt het hof dat het OM alsnog moet overgaan tot vervolging.

Na de dood van arrestant Mitch Henriquez laaide de discussie over het gebruik van geweld door de politie weer op. Henriquez kwam door gebrek aan zuurstof om het leven, waarschijnlijk door het toegepaste geweld van de agenten.

Twee weken geleden veroordeelde de rechtbank in Limburg een politieagent tot twee jaar cel voor het neerschieten van een inbreker. De agent zou ‘buitenproportioneel en ondoordacht’ hebben gehandeld. Verburg vindt een onvoorwaardelijk celstraf te ver gaan.

‘Ik ben van mening dat een politieagent die een verkeerde inschatting maakt niet als uitgangspunt een onvoorwaardelijk celstraf verdient. Alleen bij grove nalatigheid of bij een agent ‘met losse handjes’ en bij heel ernstige gevolgen is een directe celstraf op zijn plaats.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.