Premium Lock Opzeggen Iran-deal kan leiden tot betere deal

08 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Een Iraanse raket met op de achtergrond een portret van ayatollah Khamenei - Foto: AFP

Een akkoord met Iran is beter dan het land bombarderen om de ayatollahs af te houden van een atoombom. Maar nu Trump zich heeft teruggetrokken uit de deal, is de weg vrij voor een nieuwe overeenkomst, zónder de zwakke punten.

Toen de Iran-deal in 2015 werd gesloten, leek deze afspraak het hoogst haalbare. Er gingen weken, maanden aan onderhandelingen aan vooraf voordat het Westen besloot economische sancties te verlichten in ruil voor een ingewikkeld pakket aan beperkende maatregelen ten aanzien van het Iraanse nucleaire programma.

Bovendien gold: het was een akkoord met weliswaar zijn zwakke punten, maar het alternatief was bombarderen, om de Islamitische Republiek af te houden van een eigen atoombom.

Iran-deal volgens Trump de slechtste deal ooit

Dat was allemaal vóór de komst van Donald ‘Art of the Deal’ Trump. De lompe zakenman-president stelt elk contract, elke overeenkomst ter discussie als het volgens hem een bad deal is. En laat de atoomdeal met Teheran volgens hem nu de worst deal ever zijn, de slechtste deal ooit.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Trump maakte dinsdag bekend dat hij de deal niet zal verlengen – de president moet elke zestig dagen het akkoord herbevestigen. Nu zal het Amerikaanse Congres waarschijnlijk opnieuw zware sancties instellen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw