Premium Lock Speelbal Balkan gebaat bij uitbreiding EU

01 mei 2018Leestijd: 5 minuten
Mostar, Bosnië, met de­ beroemde Ottomaanse brug die in 1993 in de Bosnische oorlog werd verwoest en in 2004 heropend. Foto: HH

Na meer dan halve eeuw van loze dreigementen is het eindelijk een keertje waar: meer Europa kan inderdaad een oorlog voorkomen.

Van politici mag je verwachten dat zij zorgvuldig formuleren. Maar dat is vaak niet zo. De Europese Unie (EU) wordt al sinds de jaren vijftig verkocht als een project dat een oorlog tussen (West-)Duitsland en Frankrijk voorkomt. Dit is onzin. Desondanks blijft het dreigement dat zonder de Unie opnieuw oorlog kan uitbreken een van de favoriete instrumenten om de EU te verkopen.

Kiezers zijn vaak nuchterder dan hun leiders

De Britse ex-premier David Cameron heeft gezegd dat er oorlog zou komen als de Britten en Noord-Ieren in een referendum zouden stemmen vóór het vertrek van hun land uit de Europese Unie. Politici hebben zo vaak op valse gronden met oorlog gedreigd als hun wijze raad niet werd opgevolgd, dat er nauwelijks meer iemand is die dit gelooft. Een meerderheid van de Britse kiezers stemde op 23 juni 2016 vóór de Brexit. In de logica van Cameron stemden zij daarmee voor oorlog. Daarmee maakte hij van de Britse kiezers oorlogszuchtige wezens.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw