Premium Lock De kwalijke verheerlijking van de crimineel Piet Piraat

04 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Acteur Peter van De Velde als Piet Piraat, zaterdagavond in actie bij het Studio100 Zomerfestival in de Amsterdam Arena. Foto: ANP

Het was een grappig relletje dat aan het denken zette. Vorig jaar liet de geohydroloog Michael Afanasyev weten dat hij van plan was aan de Technische Universiteit in Delft te promoveren in een aparte outfit. Bij de verdediging van zijn proefschrift hoopte de ingenieur een piratenkostuum te kunnen dragen en een vergiet op zijn hoofd te kunnen zetten.

Reden was dat hij zo kenbaar wilde maken dat hij priester is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. In bijzondere omstandigheden mag een promovendus afwijken van het kledingvoorschrift (een rokkostuum) en Afanasyev achtte zijn verering van het Vliegende Spaghettimonster bijzonder genoeg.

De promotiecommissie in Delft boog zich over het verzoek en wees het af. Ze kon vermoedelijk geen begrip opbrengen voor de ludieke stunt die wel een serieuze ondertoon heeft. Afanasyev wierp de interessante vraag op wanneer precies een overtuiging kan worden gedefinieerd als een religie waaraan burgers privileges kunnen ontlenen. Waarom wordt het rooms-katholicisme wel officieel als religie aanvaard en het geloof in spaghettimonsters niet? Dit is een vraag die zich principieel niet zo eenvoudig laat beantwoorden.
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw