Gerry van der List Premium Corner

De kwalijke verheerlijking van de crimineel Piet Piraat

04 mei 2018

Het was een grappig relletje dat aan het denken zette. Vorig jaar liet de geohydroloog Michael Afanasyev weten dat hij van plan was aan de Technische Universiteit in Delft te promoveren in een aparte outfit. Bij de verdediging van zijn proefschrift hoopte de ingenieur een piratenkostuum te kunnen dragen en een vergiet op zijn hoofd te kunnen zetten.

Reden was dat hij zo kenbaar wilde maken dat hij priester is van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. In bijzondere omstandigheden mag een promovendus afwijken van het kledingvoorschrift (een rokkostuum) en Afanasyev achtte zijn verering van het Vliegende Spaghettimonster bijzonder genoeg.

De promotiecommissie in Delft boog zich over het verzoek en wees het af. Ze kon vermoedelijk geen begrip opbrengen voor de ludieke stunt die wel een serieuze ondertoon heeft. Afanasyev wierp de interessante vraag op wanneer precies een overtuiging kan worden gedefinieerd als een religie waaraan burgers privileges kunnen ontlenen. Waarom wordt het rooms-katholicisme wel officieel als religie aanvaard en het geloof in spaghettimonsters niet? Dit is een vraag die zich principieel niet zo eenvoudig laat beantwoorden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.