Premium Lock Kabinet koppelt Nederland juist niet van het gas af

04 april 2018Leestijd: 3 minuten
Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas nabij het dorp ít Zandt. De gaskraan in het gasveld onder Loppersum gaat per direct vrijwel helemaal dicht. Met dat besluit reageerde minister Henk Kamp van Economische Zaken op een uitspraak v

VVD-minister Eric Wiebes van Klimaat en Economische Zaken ontpopt zich als een handige communicator. Hij maakte een groot deel van Groningen blij met de aankondiging dat er geen aardgas meer zal worden gewonnen. Hij voorkwam dat dit juichend ontvangen besluit werd ontsierd door gedoe over geld. Daarover ging het volgens Wiebes nu even niet.

Feitelijk gaat de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode overigens gewoon door, en zakt die pas na de kabinetsperiode tot een qua aardbevingsgevaar min of meer veilig niveau. Pas in 2030 – of misschien iets eerder – wordt de aardgaswinning in Groningen echt beëindigd. Daarmee regeert het kabinet gratis over het eigen graf heen.

Bovendien staat het al decennia vast dat het Groningse gasveld rond 2030 leeg zou zijn. Nieuw is dat de gaswinning stopt zonder dat het Slochteren-gasveld is uitgeput.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw