Premium Lock ‘Hirsch Ballin had de bewaker van Geert Wilders moeten worden’

13 april 2018Leestijd: 5 minuten
Geert Wilders met Henk van Deún in Utrecht. Foto:ANP

Oud-premier Ruud Lubbers (1939-2018) had Geert Wilders in 2010 ‘af willen stoppen’ door hem verantwoordelijkheid voor het volgende kabinet te geven op voorwaarde dat Lubbers’ beoogde minister van Justitie – Ernst Hirsch Ballin – ‘vetorecht’ zou krijgen op uitlatingen van Wilders ‘die staatsrechtelijk niet door de beugel’ zouden kunnen.

‘Ik zag Ernst Hirsch Ballin als de bewaker van Wilders,’ aldus Lubbers in zijn postuum verschenen ‘Persoonlijke Herinneringen’. ‘Die man moet getemd worden,’ aldus Lubbers.

Lubbers beweert in zijn memoires dat hij Wilders zelf heeft gevraagd in te stemmen met de bewakersrol die hij Hirsch Ballin had toegedacht en dat Wilders daarmee inderdaad ingestemd zou hebben.

Lubbers zou Wilders gezegd hebben: ‘Als jij deelneemt, ben je dan bereid om af te spreken dat je alleen maar dingen roept als ze het groene licht hebben van de minister van Justitie? Je doet toch stevige uitspraken tegen moslims. Ik vind dat je aan de grens zit, zo niet onredelijk bent; soms doe je dingen die niet kunnen’. Uiteindelijk zou Hirsch Ballin niet opnieuw minister van Justitie worden, laat staan ‘bewaker van Wilders’. Lubbers: ‘En Wilders wordt niet getemd’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw