Syp Wynia Premium Corner

‘Hirsch Ballin had de bewaker van Geert Wilders moeten worden’

13 april 2018Leestijd: 5 minuten

Oud-premier Ruud Lubbers (1939-2018) had Geert Wilders in 2010 ‘af willen stoppen’ door hem verantwoordelijkheid voor het volgende kabinet te geven op voorwaarde dat Lubbers’ beoogde minister van Justitie – Ernst Hirsch Ballin – ‘vetorecht’ zou krijgen op uitlatingen van Wilders ‘die staatsrechtelijk niet door de beugel’ zouden kunnen.

‘Ik zag Ernst Hirsch Ballin als de bewaker van Wilders,’ aldus Lubbers in zijn postuum verschenen ‘Persoonlijke Herinneringen’. ‘Die man moet getemd worden,’ aldus Lubbers.

Lubbers beweert in zijn memoires dat hij Wilders zelf heeft gevraagd in te stemmen met de bewakersrol die hij Hirsch Ballin had toegedacht en dat Wilders daarmee inderdaad ingestemd zou hebben.

Lubbers zou Wilders gezegd hebben: ‘Als jij deelneemt, ben je dan bereid om af te spreken dat je alleen maar dingen roept als ze het groene licht hebben van de minister van Justitie? Je doet toch stevige uitspraken tegen moslims. Ik vind dat je aan de grens zit, zo niet onredelijk bent; soms doe je dingen die niet kunnen’. Uiteindelijk zou Hirsch Ballin niet opnieuw minister van Justitie worden, laat staan ‘bewaker van Wilders’. Lubbers: ‘En Wilders wordt niet getemd’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.