Premium Lock Het is maar goed dat Ramautarsing zich heeft teruggetrokken

04 maart 2018Leestijd: 3 minuten
Yernaz Ramautarsing en Thierry Baudet. Foto:ANP

Naast het gemankeerde goud van Sven Kramer, het vertrek van Humberto en de tragische lotgevallen van reality-ster Barbie hadden we Yernaz Ramautarsing er niet bij kunnen hebben, schrijft Philip van Tijn. Het is maar goed dat hij zich heeft teruggetrokken als kandidaat-gemeenteraadslid.

In 1968 deed Andy Warhol een beroemd geworden uitspraak: ‘In the future everyone will be world famous for 15 minutes.’  Later werd dit verhaspeld tot: ‘Ieder mens heeft recht op zijn fifteen minutes of fame.’

Een briljante uitspraak van de grondlegger van de pop-art, zelf wereldberoemd geworden door zijn portretten van Marilyn Monroe en van Campbell’s Soup. In 1968! In een wereld zonder internet, social media, Toppers, Gordon, de schoenen van minister De Jonge en al die tv-programma’s met zogeheten BN’ers van wie menigeen nog nooit heeft gehoord.

Ook Yernaz heeft zijn 15 minutes of fame gehad

Yernaz Ramautarsing heeft zijn 15 minuten gehad. Ruimschoots, dus hij mag niet klagen. Wereldberoemd in Nederland geworden door te verkondigen dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn. Zijn toevoeging dat hij het liever anders had gezien en de bijzonderheid dat degene die dit zei zelf een zeer donkere huidskleur heeft, gingen aanvankelijk in het rumoer verloren. Net als de clausulering dat dit niet geldt voor Aziaten, want die slaat hij juist hoger aan qua intelligentie. Heel ingewikkeld dus: je kunt moeilijk iemand een racist noemen die zijn eigen huidskleur onder in de rangorde zet en je kunt ook niet zeggen dat hij uitgaat van de blanke suprematie, als hij een paar miljard Aziaten bovenin zet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw