Philip van Tijn Premium Corner

BIJ1 en DENK: onnavolgbaar etnisch profileren

24 maart 2018

Bij de analyse van de verkiezingsuitslagen ging het over de ‘houdbaarheidsdatum’, over de risico’s van regeringsdeelname, over het appartement van Pechtold, over het wel/niet referendum, over de neergang van de sociaal-democratie als een natuurproces, over de heerschappij van de bakfietsen, over de toogbijeenkomsten van Jesse Klaver die mij vooral aan Billy Graham doen denken. En over nog veel meer.

Alles werd uit de kast gehaald om deze nieuwe electorale aardverschuiving te duiden. Alles, nou ja, bijna alles. Vrijwel ongenoemd bleef de ‘arrogantie van de macht’, waarbij een partij door te lang aan de macht te zijn zich onschendbaar en onfeilbaar acht, een ander niks gunt en partijgenoten op tal van sleutelposities neerzet.

Op een gegeven moment heeft de kiezer, de burger, daar genoeg van. Het CDA trof dit lot lang geleden, toen was de PvdA aan de beurt, nu D66 en het wachten is op de val van de VVD en GroenLinks. Vooral de VVD wordt spannend, want die weet als een Houdini overal aan te ontglippen, niet in de laatste plaats dankzij een leider die nog nooit een probleem heeft waargenomen of er was wel een geitenpaadje.

De harde waarheid: religieuze en etnische partijen hebben bres geslagen

Maar al keer je de uitslagen van afgelopen woensdag zes keer om, al laat je er een analyse op los van twaalf politicologen en twintig andere ‘deskundigen’, de harde waarheid poets je er niet door weg. Die luidt dat in de twee grootste steden partijen die puur op etnische en/of religieuze basis zijn gestoeld een enorme bres hebben geslagen in het reguliere bestand. In Rotterdam heeft de islamitische partij NIDA twee zetels gekregen en de Turks-islamitische partij DENK vier. In Amsterdam de Surinaamse partij BIJ1 van Sylvana Simons één zetel en DENK drie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.