Premium Lock BIJ1 en DENK: onnavolgbaar etnisch profileren

24 maart 2018Leestijd: 3 minuten
DENK-voorman Tunahan Kuzu (midden) en Bij1-lijsttrekker Sylvana Simons (rechts). Foto: ANP.

Bij de analyse van de verkiezingsuitslagen ging het over de ‘houdbaarheidsdatum’, over de risico’s van regeringsdeelname, over het appartement van Pechtold, over het wel/niet referendum, over de neergang van de sociaal-democratie als een natuurproces, over de heerschappij van de bakfietsen, over de toogbijeenkomsten van Jesse Klaver die mij vooral aan Billy Graham doen denken. En over nog veel meer.

Alles werd uit de kast gehaald om deze nieuwe electorale aardverschuiving te duiden. Alles, nou ja, bijna alles. Vrijwel ongenoemd bleef de ‘arrogantie van de macht’, waarbij een partij door te lang aan de macht te zijn zich onschendbaar en onfeilbaar acht, een ander niks gunt en partijgenoten op tal van sleutelposities neerzet.

Op een gegeven moment heeft de kiezer, de burger, daar genoeg van. Het CDA trof dit lot lang geleden, toen was de PvdA aan de beurt, nu D66 en het wachten is op de val van de VVD en GroenLinks. Vooral de VVD wordt spannend, want die weet als een Houdini overal aan te ontglippen, niet in de laatste plaats dankzij een leider die nog nooit een probleem heeft waargenomen of er was wel een geitenpaadje.

De harde waarheid: religieuze en etnische partijen hebben bres geslagen

Maar al keer je de uitslagen van afgelopen woensdag zes keer om, al laat je er een analyse op los van twaalf politicologen en twintig andere ‘deskundigen’, de harde waarheid poets je er niet door weg. Die luidt dat in de twee grootste steden partijen die puur op etnische en/of religieuze basis zijn gestoeld een enorme bres hebben geslagen in het reguliere bestand. In Rotterdam heeft de islamitische partij NIDA twee zetels gekregen en de Turks-islamitische partij DENK vier. In Amsterdam de Surinaamse partij BIJ1 van Sylvana Simons één zetel en DENK drie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw