Krijgt u waar voor uw belastinggeld?

03 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Arno Visser: president van de Algemene Rekenkamer. Foto:Marcel Bakker

Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, over de onnavolgbare publieke euro. Of miljarden zinnig worden besteed, is niet of nauwelijks te achterhalen.

Binnenkort valt de aanslag onroerendezaakbelasting (ozb) van de gemeente weer op de deurmat. En ook dit jaar leidt dat ongetwijfeld tot ingezonden brieven in de kranten, ongenoegen van werkgeversorganisaties en wellicht opmerkingen van verontruste Kamerleden. Een herhaling van vorige jaren is voorspelbaar.

‘Van kiezersbedrog tot hapsnapbeleid,’ luidde de kop in De Gooi- en Eemlander in 2016 nog over een verhoging van de ozb in gemeente Gooise Meren. In dezelfde krant zegt de lokale PvdA dat de verhoging ‘onfatsoenlijk en onbegrijpelijk’ is.

Arno Visser (50) is president van de Algemene Rekenkamer. Voordat hij lid van de Rekenkamer werd, was hij onder meer wethouder van Almere (2008-2013) en lid van de Tweede Kamer namens de VVD (2003-2006). De in Den Haag geboren Visser studeerde algemene literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als wethouder in Almere was Visser verantwoordelijk voor onder meer de portefeuille financiën. Als Kamerlid was hij voorzitter van het parlementair onderzoek naar het tbs-stelsel.

Ook de Tweede Kamer bemoeit zich met de gemeentelijke belastingen. In maart 2016 citeerde De Telegraaf een VVD-Kamerlid: ‘Desnoods moet Plasterk de gemeenten maar korten op de uitkering uit het Gemeentefonds.’ Een CDA-Kamerlid stelt dat de lokale politiek veel te hard aan de ozb-knop draait.

Uit onderzoek onder leden van de Vereniging Eigen Huis bleek recent dat huiseigenaren ontevreden zijn, omdat ze vermoeden dat de ozb wordt gebruikt om gaten in de begroting van gemeenten te dichten. Gemeenten moeten volgens de respondenten beter verantwoorden waaraan het opgehaalde geld wordt besteed.

Dat is een terechte vraag. Maar waarom die jaarlijkse verontwaardiging? Omdat het om zo veel geld gaat? Onwaarschijnlijk. Van elke… Klik hier om het verhaal verder te lezen >