Gertjan van Schoonhoven

Zwarte Piet mag niet, maar hoofddoekje wel?

15 november 2016

Na Zwarte Piet de hoofddoek op de korrel? De suggestie komt van cabaretier Hans Teeuwen.

In NRC Handelsblad doet hij – half schertsend, half serieus – een oproep aan omroep RTL. ‘Laten we de hoofddoek en Zwarte Piet tegen elkaar wegstrepen. Ik zou graag zien dat de hoofddoek wordt afgeschaft. In ieder geval bij RTL.’

Interessant plaagstootje. Want ja, waarom eigenlijk niet?

Verbieden van (religieuze) kleren is onwenselijk. Maar er is niks op tegen als burgers hun bezwaren tegen bepaalde culturele fenomenen laten blijken en zo omroepen, supermarkten of andere (commerciële) partijen met die opvatting confronteren. Dat is bij Zwarte Piet zo gegaan, waarom dan niet bij de hoofddoek? Identiteitspolitiek is voor iedereen, toch?

Moslima’s die een hoofddoek willen dragen, moeten dat vooral kunnen blijven doen. Maar wat wel gek is, is dat de hoofddoek de culturele norm wordt. Vooral door niet-islamitische organisaties die hun ruimdenkendheid willen tonen door in hun communicatie met gehoofddoekte moslima’s te pronken. Hogescholen, corporaties, overheid, ja elke krant heeft nu een columniste met een hoofddoek… Hét symbool van religieuze orthodoxie als hét symbool van seculiere tolerantie. Dat er tegen deze gekkigheid wat tegenwind komt, is niet slecht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.