Premium Lock Leerstoel Caribische literatuur op het nippertje gered

22 oktober 2020Leestijd: 2 minuten
Schrijver Frank Martinus Arion deelt zijn boek Dubbelspel uit aan treinreizigers. Foto: ANP

De leerstoel Nederlands-Caraïbische letteren aan de Universiteit van Amsterdam dreigde te worden opgeheven, maar blijft dankzij een garantstelling van het Amsterdams Universiteitsfonds in elk geval de komende vijf jaar bestaan. Dat zegt bijzonder hoogleraar Michiel van Kempen tegen EW.

Succesvolle Caribische schrijvers als Frank Martinus Arion, Albert Helman, Astrid Roemer en Boeli van Leeuwen behoren tot de canon van de Nederlandstalige literatuur. Toch komt de studie van Caribische letteren er in de Nederlandse universitaire wereld al jaren bekaaid af. Sinds 2006 wordt bijzonder hoogleraar Michiel van Kempen (63) voor één dag in de week betaald om college te geven over en onderzoek te doen naar de Antilliaanse en Surinaamse literatuur. Daarnaast adviseert hij culturele instellingen en begeleidt hij promovendi.

‘Hongerloontje’

Vijf jaar geleden dreigde de Universiteit Amsterdam om financiële redenen de leerstoel op te heffen en de afgelopen tijd was het opnieuw spannend of Van Kempen kon doorgaan. Op jaarbasis komt de universiteit 35.000 euro tekort. Het Amsterdams Universiteitsfonds heeft zich nu garant gesteld. Van Kempen: ‘Daardoor kan ik de komende vijf jaar doorsukkelen voor een hongerloontje.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw