Premium Lock ‘Pensioenakkoord’ is beroerd voor iedereen

30 mei 2018Leestijd: 4 minuten

De meest geharnaste vakbond FNV en werkgeversclub VNO- NCW zijn eruit: het pensioenstelsel moet worden hervormd. Dat meldt De Telegraaf. De twee tegenpolen vinden elkaar in het afschuiven van de rekening naar iedereen die niet aan tafel zat.

Zelf ontkent FNV met klem dat er een akkoord ligt. Logisch misschien ook wel. Want de vakbond hitste zijn achterban tot voor kort op om de kantoren van De Nederlandsche Bank, VVD, D66 en CDA te bezetten. Dat alles met de ‘heldere eis’ dat de AOW-leeftijd op 66 jaar moest blijven.

Opgejut

Uit de uitgelekte passages blijkt echter dat FNV het prima vindt als de AOW-leeftijd doorstijgt tot 67 jaar en uiteindelijk waarschijnlijk zelfs 69 jaar. Daar zal de opgejutte achterban niet blij mee zijn.

Maar polderen is compromissen sluiten. Wat dat betreft, valt het te prijzen dat de bond – die de laatste jaren steeds meer van het actie voeren is, en minder van het compromissen sluiten – over zijn eigen schaduw heen stapt. De inhoud van het akkoord – dat volgens FNV dus nog geen akkoord is – voorspelt echter niet veel goeds over de denkrichtingen waar nu aan wordt gedacht aan de onderhandelingstafel.

Strenge rekenrente van tafel

Natuurlijk, er zitten een paar belangrijke stappen in: de vakbond erkent dat de AOW-leeftijd niet op 66 jaar kan blijven, dat is winst. Dat pensioenen minder zeker moeten worden, is volgens experts al langer een onvermijdelijk. Eindelijk kan dan de van links tot rechts verfoeide ‘rekenrente’ wat soepeler worden. Die is immers noodzakelijk om te garanderen dat er altijd genoeg geld is om de ‘zekere’ pensioenen uit te kunnen keren.

Dat FNV en de werkgevers erkennen dat er ook nadelen zitten aan het versoepelen van de rekenrente – een onzekerder pensioen – is terecht. Tot voor kort deed FNV (en een politieke partij als 50Plus) alsof het versoepelen van de rekenrente ‘gratis bier’ was. Dat is het niet, en het is goed dat ze daar nu ook eerlijk over zijn.

Gematigden buiten de deur gehouden

Maar daar houdt het goede nieuws ook wel mee op. Als het inderdaad klopt dat VNO NCW en FNV samen tot dit akkoord zijn gekomen, zoals De Telegraaf schrijft, betekent dat dat de minder geharnaste vakbonden en de experts van de SER (Kroonleden) niet aan tafel zaten. Alle gematigde invloeden zijn daarmee buiten de deur gehouden. Dat is te merken. VNO-NCW en FNV hebben de rekening bij iedereen gelegd, behalve henzelf.

Zo moet de AOW-leeftijd minder hard stijgen. Dat betekent miljarden euro’s extra aan uitgaven voor de overheid. Dat moet uiteindelijk betaald worden door de toch al overvraagde belastingbetalers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw