Premium Lock Waarom de AOW-leeftijd omhoog moet

16 december 2017Leestijd: 10 minuten

FNV wil de AOW-leeftijd bevriezen. Maar de achterban van de vakbond – werkenden! – is daar financieel vaak helemaal niet bij gebaat. De vergrijzing doet een steeds groter beroep op de portemonnee van werkenden. Hoog tijd om op de rem te trappen.

De verhoging van de AOW-leeftijd roept veel weerstand op. Mensen moeten langer doorwerken, maar niet iedereen kan dat. Arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, een zwaar beroep. Er zijn tal van redenen waardoor mensen de steeds verder opschuivende ‘eindstreep’ niet halen.

Omdraaien

Maar laten we het eens omdraaien. Die werkende, hoeveel betaalt die eigenlijk aan de AOW? De AOW is in principe een omslagstelsel. De werkenden van nu, betalen voor de AOW’ers van nu (zie kader hieronder).

De AOW, hoe zit dat ook alweer?

De AOW werd zestig jaar geleden ingevoerd. Iedereen die 65 jaar of ouder is – rijk of arm – krijgt een maandelijkse AOW-uitkering. Een soort basisinkomen dus. Het wordt in principe betaald door werkenden, aangevuld met belastinggeld.

In de loop der jaren is de definitie van ‘basisinkomen’ veranderd. Bij de invoering ging het om een ‘bodempensioen’ van 71,50 gulden (32,45 euro) per maand. In 1965 werd dat opgevoerd tot het sociaal minimum: 99,38 euro per maand voor een alleenstaande. Inmiddels is de AOW veel hoger dan de bijstand. Een netto-AOW (inclusief vakantiegeld) is 1.199 euro per maand. De vergelijkbare bijstandsuitkering is 983 euro.

Sinds de invoering is ook de levensverwachting van 65-jarigen gestegen. Van 15 naar 20 jaar. Sinds 2013 wordt de AOW-leeftijd in stapjes te verhogen. De AOW-leeftijd volgt de levensverwachting. In 2018 is de AOW-leeftijd 66 jaar.

Omdat de kosten flink toenamen door de vergrijzing, draagt ook de schatkist bij aan de AOW-kosten. Maar het merendeel van de 38,1 miljard euro aan kosten wordt nog altijd door werkenden betaald. En ook de overheidsbijdrage wordt natuurlijk door iemand betaald. Is het niet door u, dan is het wel uw werkgever, uw supermarkt of uw arts. Linksom of rechtsom: de rekening komt bij de burger terecht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw