Extreem-links heeft niets geleerd van moord op Fortuyn

08 september 2017Leestijd: 2 minuten
Thierry Baudet. Foto:ANP

Extreem-links slaat weer eens toe. En wat blijkt? Van de moord op Pim Fortuyn, door een linkse activist, hebben diens opvolgers weinig geleerd blijkt uit de bekladding van het huis en daarmee bedreiging van Kamerlid Thierry Baudet (Forum voor Democratie).

In dit land weet links de rest van de samenleving altijd zo goed de maat te nemen. De moraal? Daar gaan wij over. Het milieu? Daar weten wij van links alles van. En niet te vergeten van de historie van dit land. Ook daar zingen linkse activisten het hoogste lied.

Maar besef van die historie, zelfs als het nog maar vijftien jaar geleden is, hebben ze niet. Daarom nog maar eens: 6 mei 2002 werd de aanstormende politicus Pim Fortuyn op het mediapark in Hilversum vermoord door een linkse dierenactivist. Dat gebeurde nadat Fortuyn maandenlang was verguisd, bedreigd en gedemoniseerd.

Taartgooien is niet onschuldig

Zo kreeg hij in perscentrum Nieuwspoort een taart gevuld met stront en kots in zijn gezicht gesmeten. Dat was het klimaat toentertijd. De acteur Waldemar Torenstra gaf blijk van wel heel weinig historisch besef toen hij taartgooien in tv-programma Pauw afdeed als een onschuldige actievorm.

Het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front – verantwoordelijk voor de actie tegen Baudet – is een tot op heden onbekende beweging. Die verdient maar een antwoord: strafrechtelijke vervolging.

In het verleden is te mild omgesprongen met zogenaamd ludieke acties. Die fout moet niet nog eens worden herhaald.

Dat een andere politicus, Geert Wilders (PVV), zich al dertien jaar niet vrij kan bewegen is een schande die te weinig wordt gememoreerd. Het kan niet worden getolereerd dat dit nog een politicus overkomt.

Val Baudet aan met politieke middelen

Politieke strijd moet gevoerd worden met legale middelen. Iemands huis, haard of lijf aanvallen is dat uiteraard niet.

Laat maar komen de politieke aanvallen op Baudet. Bestrijd diens gewraakte uitspraken, overtuig met woorden en houd op met het creëren van een klimaat waarin radicale, berekenende activisten toeslaan.

Wie er meedoet aan het democratische debat, daar gaat de samenleving over. Niet extremisten van welke kant dan ook.